Hepnakliye, hep lojistik, tam lojistik
H E P N A K L Ä° Y E
Logo

We take a bottom-line approach to each project. Our clients consistently, enhanced brand loyalty and new leads thanks to our work.

Nakliye Filomuza Katılın
  • Admin
  • 2022-09-20
  • izmirlimanı;taşımacılık;nakliyehizmetleri;lojistikhizmetleri;istenakliye;evdenevetaşımacılık;asansörlünakliye;güvenilirnakliyehizmeti

Ä°zmir Limanı veya Alsancak Limanı,  Ä°zmir Körfezi'nin doÄŸusunda, Ä°zmir, Türkiye'de bulunan bir kargo ve yolcu limanıdır. Kargo için genellikle nakliye hizmeti veren nakliye firmaları kullanmaktadır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından yedinci, kargo tonajı bakımından ise on üçüncü  limanıdır.  Ä°zmir Limanı'nın tarihi 1954 yılında inÅŸa edilen ve 1957 yılında Türkiye Cumhuriyeti Demiryoluna devredilen Alsancak beton iskelesine kadar uzanmaktadır. 1955 yılında yapımına baÅŸlanan Ä°zmir Limanı, 1959 yılında faaliyete geçmiÅŸtir. Ardından Denizcilik Bankası'na devredildi. Liman 1969 yılında açılmıştır. 16 Aralık 1988 tarihinde alınan kararla iÅŸletmesi 1 Ocak 1989 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Demiryolu Åžirketi'ne devredilmiÅŸtir. 3 Mayıs 2007 tarihinde yapılan özelleÅŸtirme ihalesini  Hutchison, Global ve EÄ°B LÄ°MAS kazanmıştır. 1,2 milyar dolar için; ancak devir 29 aylık yasal süreçte gerçekleÅŸememiÅŸtir. 21 Eylül 2012 tarihinde yeniden ihaleye çıkılmasına raÄŸmen  sonuç alınamamıştır. Yeni liman geliÅŸtirme planları Mayıs 2016'da onaylandı. Liman, Åžubat 2017'de Türkiye Finans Fonu'na devredildi. Mart 2017'de Miami Limanı'na ikiz liman oldu. AÄŸustos 2017'de açıklanan istatistiklere göre konteyner elleçleme ve hareket açısından AliaÄŸa Limanı'nın gerisinde kalıyor. AÄŸustos 2018'de ara verilen Ro-Ro seferleri, Kasım 2020'de yeniden baÅŸladı.Özetle Alsancak beton iskelesi, Bakanlar Kurulu'nun 13 Mart 1957 ve 4/8783 sayılı kararı ile TCDD'ye devredildi ve iskele, 1 Haziran 1959'dan beri hizmette. Temsilciler Meclisi'nin 22 Ocak 1960 tarih ve 4/12662 sayılı kararı ile 27 Nisan 1960 tarihinde Denizcilik Bankası TAO'ya, iskelenin Denizcilik Bankası TAO'ya devredilmesine karar verildi. 1964 yılından itibaren 440 sayılı Kanun kapsamına alınan Denizcilik Bankası, kamu iktisadi teÅŸekküllü bir TAO iktisadi teÅŸebbüsü olarak faaliyetine devam etmektedir. 16 Aralık 1988 tarih ve 88/121 sayılı Yüksek Planlama Kurulu kararı ile Ä°zmir Limanı iÅŸletmeciliÄŸi; 1 Ocak 1989'da TCDD'ye transfer oldu.

Åžimdi ise teknik özelliklerinden bahsedelim. Ä°zmir Limanı'nın alanı 902.000 m2'dir. Ä°zmir Körfezi'nde daha büyük gemilerin limanı kullanabilmesi için yenileme projesi yapılacak. PÄ°LOTAJ Bir limana giren  gemiler bir rehber tarafından yönlendirilmelidir. Çekme 2000 GT altı gemiler için römorkör alma zorunluluÄŸu yoktur.  Bu hizmetler TDI tarafından 24 saat içerisinde verilmektedir. 

ELLEÇLEME EKÄ°PMANLARI: Konteyner elleçleme; 5 adet 40 tonluk portal vinç, 100 tonluk 3 adet MHC vinç, 35-40 tonluk 14 adet  tekerlekli vinç, 25-42 tonluk dolu 15 adet mobil vinç ve 8-10 tonluk boÅŸ konteyner taşıyan 14 adet  mobil vinç. Ayrıca 10-25 ton arası 6 adet mobil vinç, 12 adet kısa kolonlu forklift (Dizel+elektrikli), 1 adet tekerlekli yükleyici, 39 adet çekici ve 59 adet treyler bulunmaktadır. Terminalde frigorifik konteynerler için uygun soÄŸuk havuzlar bulunmaktadır. Ayrıca liman iÅŸletmecilerine ait 4 adet 100 ton MHC vinç bulunmaktadır. Nakliye Ä°zmir için bu liman sayesinde geliÅŸmektedir.

DÖKME FABRÄ°KASI: TMO'ya ait toplam 70.000 ton kapasiteli iki adet beton mahzen bulunmaktadır. YOLCU SERVÄ°SÄ°: Ä°zmir, Ege Denizi'nin tarihi ve turistik yerlerine çok yakın olduÄŸu için limanın yolcu terminali yoÄŸun trafik yaşıyor.

Ä°zmir limanı ana terminal olmadığı için  küçük  ve orta boy ikmal gemileri büyük gemilere göre daha sık gelmektedir.Konteyner terminallerinde liman performansını deÄŸerlendirmek için birçok performans ölçütü vardır. Konteynerlerin limanda kalma süresi, limanda kullanılan farklı araçların konteynerleri yüklemek ve boÅŸaltmak için  toplam süreleri ve operasyon sırasında kat ettikleri mesafe bu özellik kriterlerinden bazılarıdır. Etkin ve verimli liman operasyonu için alan; sancak ekipman tahsisi, bu mesafe minimumda tutulacak ÅŸekilde yapılır. Ä°zmir limanında bu mesafe ortalama  500 metre olarak belirlenmiÅŸtir. Limandaki mevcut demiryolu baÄŸlantısı sınırlı ölçüde kullanılmaktadır. Ä°zmir Limanı'nda standart istifleme yapılmamaktadır. Silinen ve boÅŸaltılan kaplar istiflendiÄŸinden (aynı yığında), kaplar gereksiz yere hareket ettirilir ve ek yeniden sıralama yapılır.Depolama alanında istifleme 22 sıra, 13 sıra halinde yapılır. Bir sıranın uzunluÄŸu 225 metredir. Konteynerler limanda yüklenir böylece taşımacılık Ä°zmir için düzenli ilerler.

Limanda konteyner dolu alanların bulunması bazen ÅŸehir içi için sorun yaratmaktadır. Aslında bu alan artık hiçbir limanda bulunmuyor, yükleme alanı liman dışında baÅŸka bir alanda olmalı ama bu alan limanın yükleme alanı içinde. Bu durum doÄŸal olarak konteyneri gemiye  yükleyecek araçların hareketini yavaÅŸlatarak operasyonu uzatmaktadır. DiÄŸer limanlarda olduÄŸu gibi, konteyner yükleme alanı liman dışı veya betonarme bir  alana taşınmalıdır. Ana liman alanı dört bölüme ayrılmıştır: ithalat ve ihracat alanı, boÅŸ konteyner alanı ve konteyner yükleme alanı. Ä°thalat konteyner depo sahasında ise konteynerlerin hangi gemiye teslim edileceÄŸi ve alan dışına ne zaman çıkarılacağı belirlenmedi. Ä°hracat konteyner sahasında konteynerlerin hangi gemiye teslim edileceÄŸi belirlenir. Ä°zmir limanındaki talepler çoÄŸunlukla manuel olarak yapılmaktadır. Limanda barkod sistemi yoktur. El terminallerine geçiÅŸ, barkod kullanımının yerini almaya baÅŸlıyor. Arka tarafında kendi manuel terminalleri vardır. Güllük Limanı'nın açılmasıyla birlikte limanda elleçlenen dökme yük hacmi azalmıştır. Liman 524.000 m2 geniÅŸliÄŸinde olup, yeni iskelenin geniÅŸletilmesi ile yaklaşık 1 milyon m2 iÅŸletme alanına ulaşılacaktır.

Gemiler için yer tahsisi manuel olarak yapılır. Gemi limana varmadan birkaç gün önce limana ne zaman varacaklarını, gemiden kaç adet konteynerin boÅŸaltılacağını ve adetlerini bildirirler. Geminin yanaÅŸmasından bir gün önce operasyon müdürleri toplanır ve elle geminin yanaÅŸacağı rıhtıma ve tahsis edilecek yükleme ve boÅŸaltma ekipmanına karar verir. Bu süreç, nakliyat hizmetini daha sorunsuz sunmak için yapılır. Nakliyat firmaları da bunlara uymalıdır, uyuyorlardır. Ä°zmir nakliyat sektöründe bu yüzden bu kadar ileridir.

Ege Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz konuya farklı bir açıdan yaklaşıyor. Yolcu gemileri için Ä°zmir Limanı geliÅŸtirilmelidir. Nemrut limanları ve Çandarlı körfezinin gemiler tarafından nakliye amaçlı kullanılması gerektiÄŸini söyledi. Kenan Yavuz, "Nemrut Körfezi ve Çandarlı Körfezi'nin potansiyeli, Alsancak limanında tartışmalar kilitlendiÄŸi için unutuluyor ve Ä°zmir limanının potansiyelinin en az beÅŸ katı potansiyele sahip bu doÄŸal limanlar hala orada. Nemrut Koyu, ülkemizin en önemli sanayi bölgesi olan AliaÄŸa'da yer almaktadır. Koyda Petkim Limanı'nın yanı sıra 6 adet iskele ve iskele bulunmaktadır. 2009 yılında limanlarda 17 milyon ton sıvı ve katı yük elleçlendi ve halen körfeze boÅŸaltılıyor.Nemrut Körfezi, 100 milyon ton yükün elleçlenmesi için uygun bir potansiyel sunuyor.Ä°zmir ÅŸehir merkezine sadece 50 km uzaklıktadır. Marmara Denizi ve BoÄŸaziçi'nin sıkışık trafiÄŸi göz önüne alındığında Bursa, Manisa, Balıkesir ve Denizli sanayilerinin  AliaÄŸa ve Çandarlı lojistik merkezlerine karayolu ve demiryolu ile baÄŸlanması kolay olmayacaktı. is eÄŸitim DoÄŸu Akdeniz ve Ege Denizi merkezli en büyük lojistik sistemdir. Özellikle Nemrut Körfezi'nin Ä°zmir Körfezi'nde derinlik sorunu yoktur. Potansiyel olarak üçüncü nesil olarak tanımlanan Post-Panamax, VYCC ve ULCC sınıfı gemilere girebiliyor.Ancak Ä°zmir limanını kullanması gereken büyük konteyner gemileri önce Yunan limanlarına yanaÅŸacak ve daha küçük gemilere bölünerek Türk limanlarına girebilecekler. Nemrut Körfezi'nin potansiyelini harekete geçirmek için Petkim Limanı'nın kapasitesi 1 milyon TEU konteyner ve 20 milyon ton sıvı yük elleçlemek üzere artırıldı.

Yorum Gönderin