We take a bottom-line approach to each project. Our clients consistently, enhanced brand loyalty and new leads thanks to our work.
Ä°skenderun Limanı, Ä°skenderun Körfezi'nde bulunan bir limandır. Liman, 36°35'K 36°11'E koordinatlarında, Hatay Ä°li, Ä°skenderun ilinde yer almaktadır.Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Hatay ili Fransız egemenliÄŸindeyken Ä°skenderun'da küçük bir liman inÅŸa edilmiÅŸtir. 1939'da Hatay Cumhuriyeti'nin anavatanı ile birleÅŸmesi ile liman, Devlet Liman BaÅŸkanlığı'na da baÄŸlandı. 1942 yılında Türkiye Cumhuriyeti Millî Demiryolları'na baÄŸlanan liman, demir yolu baÄŸlantısı göz önüne alındığında, daha sonra bir yıl içinde inÅŸa edilen ek tesislerle geniÅŸletildi. 20 Aralık 2011 tarihinde, özelleÅŸtirme kapsamında limanın iÅŸletme hakkı 36 yıllığına Limak Holding'e devredilmiÅŸtir.
Gelin ÅŸimdi daha teknik bilgilerine göz atalım.Ä°skenderun Limanı, Akdeniz`in kuzeydoÄŸusunda bulunmakta olup, OrtadoÄŸu ülkelerinden trafiÄŸine olduÄŸu kadar, Güney ve GüneydoÄŸu Anadolu Bölgelerine de hizmet vermektedir. Bu bakımdan, alıntılama limanı olarak mühim bir role sahiptir. Liman, 1400 metre uzunlukta bir mendireÄŸe haiz olup, ÅŸimal ve cenup rüzgârlarından korunmaktadır. Liman giriÅŸinde ise derinlik yaklaşık 12 metredir. Demir yolu ve kara yolu ÅŸebekesi ile baÄŸlantılı genel amaçlı bir liman olup, dökme, Ro-Ro ve komplike eÅŸyaya hizmet vermektedir.
PÄ°LOTAJ/RÖMORKAJ: Limana nakliye hizmeti vermek için giren ve çıkan nakliye firmalarının gemileri için rehber almak mecbur olup, 2000 GT'ye kadar olan gemiler için römorkör alma mecburiyeti yoktur. Ayrıca, 24 saat boyunca liman tarafınca hem ÅŸehir içine hem ÅŸehir dışına hizmet verilmektedir.
DENÄ°Z VASITALARI: 90 ton kapasiteli bir yüzer vinç, bir rehber botu, 4 römorkör, 2 palamar ve bir servis botu bulunur.
ELLEÇLEME EKÄ°PMANLARI: Liman elleçleme ekipmanları içinde bir tane 42 tonluk dolu ve bir tane de 10 tonluk boÅŸ konteyner forklifti, 3-35 tonluk 17 tane rıhtım vinci, 5-25 tonluk 8 tane mobil vinç, 2 köprü vinci, 8 standart ve 13 kısa mastlı forklift, 5 paletli vinç ve 3 loder yer almaktadır. Limanda konteynerize yük için stoklama alanı mevcuttur.
DÖKME YÜK: 60.000 ton kapasiteli TMO'ya iliÅŸkin bir beton siloya haiz olan limanda rıhtımla baÄŸlantılı bir konveyör sistemi mevcuttur. Ayrıca, yükleme hızı saatte 350 ton, boÅŸaltma hızı saatte 250 ton olan bir cevher konveyörü de bulunmaktadır.
Gerçekten verdiÄŸi nakliyat hizmetiyle nakliyat firmaları tarafından çok tercih edilen bir limandır. Birçok ÅŸehrin limanını geçer haldedir.
TCDD Ä°skenderun Limanı`nın iÅŸletme hakkını 2012 senesinde 36 yıllığına devralan LimakPort, Ä°skenderun Limanı`nı tamamıyla yenden tasarlayıp inÅŸa etti. LimakPort ismini alan liman, senelik 1 milyon TEU elleçleme kapasitesiyle bugün DoÄŸu Akdeniz`in en çaÄŸdaÅŸ ve en büyük konteyner terminallerinden birisi olma özelliÄŸine sahip. Taleplere baÄŸlı olarak kapasitesini her geçen arttıran Ä°skenderun Limanı, Mersin Limanı`nın en büyük rakibi konumuna geldi. Mersin Deniz Ticaret Odası`nda (MDTO) Genel Sekreter Yardımcılığı icra eden Halil DelibaÅŸ, geçen sene odanın gösterim organı “Mersin Deniz Ticaret Dergisi”nde yayınladığı yazı ile Ä°skenderun Limanı`nın yükseliÅŸine dikkat çekti. DelbaÅŸ, 2007`de 36 sene için `Ä°ÅŸletme Hakkı Devir` metot ile TCDD limanları içinde ilk sırada özelleÅŸtirilerek 12 senedir MIP tarafınca iÅŸletilen Mersin Limanı`nda ekonomik kriz sebebiyle 2023 hedeflerinde sapma görüldüÄŸüne dikkat çekti.Nakliye Ä°skenderun da günden güne yükselmektedir. Özellikle Mersin Limanı`nın Anadolu`nun dünyaya oluÅŸturulan kapısı olma özelliÄŸine son veren Ä°skenderun Limanı, yeni alternatif olarak satın alan portföyünü geniÅŸletmek için atağını sürdürüyor. Limakport Ä°skenderun, Mardin`de DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi tanıtım toplantısı düzenledi. YoÄŸun bir katılımla gerçekleÅŸen görüÅŸmede bölgede etkinlik yayınlayan fazlaca sayıda iÅŸ insanı, lojistik firmaları ve uluslar arası nakliyat meydana getiren ÅŸirketler katıldı. Toplantıda, Ä°skenderun Limakport`un özellikleri, Mersin Limanına bakılırsa avantajları, Irak transiti için sunduÄŸu hizmetler ve mali avantajlar ile alakalı bilgiler verilmesinin yanı sıra yöresel ticari kalkınma planı masaya yatırıldı. Toplantıda konferans meydana getiren, Limakport Ä°skenderun Genel Müdürü Gündüz Arısoy, Habur Sınır kapısına Türkiye`ye en yakın limanı olan ve büyük bir yatırımla yenilenen Limakport Ä°skenderun Limanı`ın ticari avantajlarını anlattı. Arısoy, “Mersin`e bakılırsa yaklaşık yüzde 15 daha düÅŸük acente lokal masrafları, daha uzun soluklu vardiye özgür süre, daha müsait CFS (Aktarma) maliyetleri ve Habur Sınır Kapısı`na 129 km daha yakın olması pozitif yanları saÄŸlamaktadır” dedi.
Limakport Ä°skenderun Limanı Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ünlü, limanın sekiz yılı aÅŸkın bir süre önce hizmete açıldığını ve 750 milyon dolarlık yatırım yapıldığını belirterek, "Lojistik sektörüne yıllık 1 milyon konteyner eleme kapasitesi tedarik edildi, DeÄŸerli giriÅŸimcilerimiz.Limandan konteyner başına Mersin'e göre 150$ daha ucuza hizmet alabileceÄŸinizi bileceksiniz.Limakport Ä°skenderun limanı üzerinden Irak nakliyesini artırmak önceliÄŸimizdir. Mersin yerine Ä°skenderun limanını tercih etmek size kazandıracaktır. Size zaman, mekan ve maliyet çekiciliÄŸi açısından çok daha iyi bir fırsat.TCDD genel yönetimine baÄŸlı Ä°skenderun limanının iÅŸletme hakkının 30 Aralık 2011 tarihinden itibaren 36 yıllığına devredilmesinin ardından, yaklaşık 750 milyon dolarlık bir yatırımla limanın iÅŸletme, ekipman ve altyapısı yenilendi. Yıllık 1 milyon Teu konteyner elleçleme kapasitesine ulaÅŸtı. Halihazırda Limakport Ä°skenderun limanı, son teknoloji ile büyük kapasiteli elleçleme ekipmanları ile donatılmış ve büyük gemileri alabilen bir liman haline gelmiÅŸtir. 1 milyon metrekarelik bir alan üzerinde faaliyet gösteren liman, 400.000 metrekarelik konteyner yükleme alanı, kapalı depolama, soÄŸuk hava deposu, uzun ve lineer iskele yapısına sahiptir. 15.50 metre derinliÄŸi ile bir derin su limanı ve olumsuz hava koÅŸullarından tam koruma saÄŸlayan bir mendirek olma özelliÄŸine sahiptir.
Özel tasarlanmış modern elleçleme ekipmanları ile hizmet veren Limakport, Konteyner Genel Kargo, Ro Ro, Proje Kargo ve Dökme Kargo'da karayolu ve demir yolu (intermodal) ile birbirine baÄŸlanan multimodal kapalı terminalleri ile DoÄŸu Akdeniz'in en modern limanı haline gelmiÅŸtir. Böylece taşımacılık Ä°skenderun’da hızlanmıştır. Ayrıca, devam eden yatırımın ardından, limanın kapasitesinin 2. fazda 1,3 milyon Teu'ya, üçüncü fazda ise 3 milyon Teu'ya çıkarılması bekleniyor. Limakport Ä°skenderun limanına ÅŸu ana kadar 14 konteyner taşıma hattı aktif olarak yanaşıyor. Halihazırda Orta DoÄŸu'da 2 ve Avrupa'da 3 olmak üzere 5 ana direkt gemi güzergahı ve limandan 5 feeder güzergahı bulunmakta olup, LimakPort Ä°skenderun Uzak DoÄŸu'da 50'den fazla limana doÄŸrudan baÄŸlantılıdır. Bu hizmetlerle Kuzey Avrupa'ya. Bu nedenle Ä°skenderun limanı, limanın iç kısmındaki müÅŸterilere, çok güçlü bir potansiyel, neredeyse tüm rotaları kullanarak dünyanın herhangi bir noktasına ulaÅŸma yeteneÄŸi sunmaktadır. Ülkemizin 2023 hedefleri göz önüne alındığında, Orta ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgelerinin son 10 yılda büyüme sonuçları, artan talep, komÅŸu ülkelerin artan ekonomik ve ticari faaliyetleri ve komÅŸu ülkelere transit mallara olan talebin artmasıdır. Ä°skenderun Körfezi genelinde ticaret entegrasyonu yapılmakta olup ithalat, ihracat ve nakliye hacmi her geçen gün artmaya devam etmektedir ve edecektir. UlaÅŸtırma Bakanlığı himayesinde birden fazla kara yolu ve demir yolu projesi Anadolu'daki önemli sanayi ÅŸehirlerimizin birçoÄŸunu Ä°skenderun Körfezi'ne özenle baÄŸlamaya baÅŸlamış ve devam etmektedir.
Sizlere gördüÄŸünüz üzere detaylı bilgilerle Ä°skenderun Limanını anlattık umarız ki iÅŸinize yarar.