Hepnakliye, hep lojistik, tam lojistik
H E P N A K L Ä° Y E
Logo

We take a bottom-line approach to each project. Our clients consistently, enhanced brand loyalty and new leads thanks to our work.

Nakliye Filomuza Katılın
  • Admin
  • 2022-09-19
  • mersinimanı;taşımacılık;nakliyehizmetleri;lojistikhizmetleri;istenakliye;evdenevetaşımacılık;asansörlünakliye;güvenilirnakliyehizmeti

Mersin Limanı, Mersin'de bulunan bir kargo ve yolcu limanıdır. Burası konteyner hacmi bakımından ülkenin ikinci, kargo tonajı bakımından ise altıncı limanıdır. Mersin Limanı'nın dalgakıranlarla korunan kısmı, kentin güneyinde, Akdeniz ilçesinin kıyısında yer almaktadır. Ancak rıhtım ve ticaret bölgesi bu alanın doÄŸu tarafında yer almaktadır. Batıda bir balıkçı barınağı vardır.

Mersin Limanı, Akdeniz'in en iÅŸlek konteyner ve kargo limanı olarak biliniyor hem ÅŸehir içi hem ÅŸehir dışı. Orta DoÄŸu, Uzak DoÄŸu, Avrupa ve Amerika'dan gelen  gemileri ağırlamaktadır. Özellikle konteynerlerin, açık malların, kara yolu tankerlerinin vb. taşınması için. Bu tür taşımacılığı yapan nakliye firmalarının gemileri nakliye hizmeti saÄŸlar. Mersin Limanı'nın adı kısaca MIP olarak geçmektedir. Mip'in tanımı: Mersin Uluslararası Limanı anlamına gelir.Mersin, 1841 yılında küçük bir balıkçı köyüydü; 1850'de bucak, 1865'te ilçe oldu. 1886'da Adana-Mersin Demir yolu'nun açılmasıyla, köprü yapımının önemli olduÄŸu ilçeye gelen ve  giden trenlerin sayısında  artış oldu. Bu gemilerin yükleme ve boÅŸaltmaları için daha hızlı bir çalışma imkanı bulmak amacıyla Mersin Belediyesi tarafından  taÅŸ bir iskele ve daha sonra bir gümrük iskelesi inÅŸa edilmiÅŸtir. Bu iskele nakliyat hizmeti vermeyi düÅŸünen nakliyat firmaları için ilaç gibi gelmiÅŸtir. Mersin'in 19. yüzyılda  bir liman kenti olarak yükseliÅŸi genellikle Amerikan Ä°ç Savaşı'na baÄŸlanıyor. Avrupa'nın pamuk ihtiyacının bir kısmının Mersin'den karşılanması ÅŸehrin tarihinde bir dönüm noktası oldu.

 Deniz ticaretinin hızla artması nedeniyle ciddi bir liman iÅŸletmeciliÄŸine ihtiyaç duyulmuÅŸ ve 29 AÄŸustos 1927 tarihinde Seyrisefain makamı, Mersin, Tarsus, Seyhan ve Ceyhan belediyeleri, Mersin Ticaret Odası ve Mersin Serbest Muhasebecilerinden oluÅŸan Mersin Liman Ä°ÅŸletmesi, kurulmuÅŸ. Zaten Mersin nakliyat konusunda çok geliÅŸmiÅŸtir, ÅŸirketin sermayesi 200.000 TL'dir. Ancak para konusu ve  II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesi nedeniyle projeden vazgeçildi. Åžirket  doÄŸal afetler nedeniyle zarar görmüÅŸ ve 1942 yılında tasfiye kararı ile devlete devredilmesine karar verilmiÅŸtir. Danıştay'ın 14 Mayıs 1942 tarih ve 5106 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Vatan Koruma Kanunu'nun deÄŸiÅŸik 6'ncı maddesinde onaylanan 400.000 TL'nin Demiryolları ve Liman Ä°ÅŸletmeleri Devlet Ä°daresine aktarılmasına iliÅŸkin K/323 sayılı Karar. Bakanlar, 9 Mayıs 1942  ve 2/17874 sayılı. kararı geçti. Modern ve koruma altındaki Mersin limanının inÅŸaatına 3 Mayıs 1954'te baÅŸlanmış ve inÅŸaatı Hollanda Kraliyet Liman Ä°nÅŸaat Åžirketi (Koninklijke Nederlandsche maatschappij voor Havenwerken NV) tarafından yapılmıştır. Ä°lk taÅŸ 25 Nisan 1954'te atıldı. Bayındırlık Bakanlığı'nın (daha sonra Bayındırlık Bakanlığı'nın) kontrolü altındaki çalışmalar yedi yıl devam etti. Ä°lk rıhtım 30 AÄŸustos 1958'de iÅŸletmeye açılmış, diÄŸer iÅŸler 30 Haziran 1961'e kadar devam etmiÅŸtir. Limanın yan iÅŸleri ÅŸu anda ÅŸirketin Türk ortağı HimtaÅŸ tarafından yapılmıştır. Bu iÅŸ o zamanlar 70 milyon Hollandalı loncaya mal oldu. Halihazırda tüm imkanlarıyla donatılmış olan liman, modern anlamda 1962 yılında hizmete açılmıştır. Liman, Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi Bölümü tarafından  50 yılda 50 proje listesinde yer aldı. ÖzelleÅŸtirme düzenleyicisi tarafından önerilen ve 25 Kasım 2007 tarihinde PSA-Akfen Ortak GiriÅŸimi'ne 36 yıllığına verilen Mersin limanının iÅŸletme hakkı TCDD'ye aittir. MIP (Mersin Uluslararası Limanı), PSA-Akfen Ortak GiriÅŸim grubu tarafından kurulmuÅŸtur.Mersin Limanı'nın konteyner bilgilerini görelim. Mersin limanı, Türkiye'nin giriÅŸ, ihracat ve transit ticaretine büyük katkı saÄŸlayan limanlardan biridir. Konteyner taşımacılığı açısından dünyanın en büyük 120 konteyner limanı arasında 95. sırada yer almaktadır.

Teknik bilgilerine de bir göz atalım. Limanın zengin kapasitesi sayesinde her türlü kargo; konteynerler, genel kargo, proje kargo, Ro-Ro, kuru  ve sıvı dökme, yolcu, gemiden konteynere direkt dökme olarak saÄŸlanmaktadır. MIP, aynı bölgede tüm liman hizmetlerini saÄŸlayabilen Türkiye'nin en büyük çok amaçlı limanıdır. Limanda 21  rıhtım bulunmakta olup, boyutlarına göre aynı anda yaklaşık 30 gemiye elleçleme hizmeti verilebilmektedir. Her yıl 30 milyon tondan fazla mal elleçleniyor. GeniÅŸ bir hinterlanda sahip olan Mersin limanı, kara yolu ve demir yolu ile ülkeye iyi baÄŸlantılara sahiptir. Limana en yakın havalimanı 50 km uzaklıktaki Adana'dadır. Akdeniz'in önemli limanlarından biri olan Mersin Limanı, Ä°ç Anadolu, Akdeniz ve GüneydoÄŸu Anadolu'nun ithalat ve ihracat sınır kapısı olmasının yanı sıra OrtadoÄŸu ülkeleri için de bir geçiÅŸ merkezidir. GüneydoÄŸu Anadolu projesinin tamamlanması Mersin Limanı'nın önemini daha da arttıracaktır.

 Mersin Limanı  her türlü nakliye hizmetini verebilecek kapasitededir. 48 rıhtım bulunan limanda, büyüklüÄŸüne baÄŸlı olarak 60 gemiye aynı anda yük yükleme ve boÅŸaltma yapılabilmektedir. Her yıl toplam 44.000.000 mal sevk edilmektedir. Liman yolcu, dökme yük, konteyner, canlı hayvan, tahıl ve petrol tankerleri için hizmet vermektedir. Deniz dibi, Danimarkalı bir ÅŸirketten kiralanan bir tarak gemisi kullanılarak derinleÅŸtirildi. Yere baÄŸlı olarak 6 ila 14 metre arasında derinlik. -8.5 ila -22.5 m su çekimine sahip gemiler limana getirilebilir. Ayrıca liman Mersin ÅŸehir merkezinde olduÄŸu için gemi personeli; Oteller, çamaşırhaneler, eczaneler, banyolar, restoranlar, hastaneler, bankalar, makine tamir hizmetleri, akaryakıt ikmali ve ticaretten PTT kolaylıkla yararlanabilmektedir.

CoÄŸrafi konumu ise oldukça iyi durumdadır. Mersin Uluslararası Limanı (MIP); CoÄŸrafi konumu, kapasitesi, geniÅŸ hinterlandı ve dünyadaki, ulusal ve uluslararası destinasyonlara multimodal baÄŸlantı avantajı ile sadece Türkiye'nin deÄŸil, DoÄŸu Akdeniz'in de ana limanlarından biridir. Mersin Uluslararası Limanı (MIP), serbest bölge, demiryolu taşımacılığı, bölgede geniÅŸ tır filosu, 69 km. Uzak Adana ÅžakirpaÅŸa Havalimanı, geçmiÅŸin lojistik kültürü ve bu doÄŸrultuda geliÅŸen insan kaynağı yapısı ile lojistik operasyonlar için tüm imkanlara sahiptir. Hinterland baÄŸlantıları ise geliÅŸmiÅŸtir. Mersin Uluslararası Limanı (MIP), Ä°ç Anadolu, Akdeniz, DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgelerinin ithalat ve ihracat sınır kapısıdır. OrtadoÄŸu ülkeleri için de bir geçiÅŸ merkezi  olan MIP, bu ülkeye ve OrtadoÄŸu ülkelerine kara, hava ve demir yolu ile baÄŸlıdır.

GördüÄŸünüz üzere sizlere detaylı bilgilerle Mersin limanını anlattık. Umarız ki siz veya firmanız için yararlı bir yazı olmuÅŸtur. Ä°yi okumalar.

Yorum Gönderin