We take a bottom-line approach to each project. Our clients consistently, enhanced brand loyalty and new leads thanks to our work.
Günümüzde lojistik, baÅŸta askeri alanlarda kullanılmakta olup 2. Dünya Savaşı’ndan sonra genel nakliye alanlarında ve çeÅŸitli ürünlerin ulaÅŸtırılmasında kullanılmaya baÅŸlanmıştır. Sadece Türkiye de deÄŸil tüm dünya arasında uluslararası bir niteliÄŸe sahip olmakla birlikte dünya pazarında ve ülkelerin ekonomisinde oldukça büyük bir etkisi vardır. Lojistik sektörü, çift yönlü olup üretici ve müÅŸteri arasındaki baÄŸlantıyı saÄŸlayan ve en iyi hizmeti vermeyi amaçlamaktadır. En iyi hizmet ise taşınacak yüklerin en kısa sürede ve en hasarsız ÅŸekilde müÅŸteriye, varış noktasına ulaÅŸtırılması ülkenin ekonomisinin geliÅŸmesi ve rekabet ortamının arttırılması açısından büyük önem arz etmektedir. Lojistik en çok taşıma, nakliye, ihracat, ithalat, kargo ve tahmin edileceÄŸi üzere lojistik firmaları tarafından kullanılmaktadır. Bu firmalar tarafından nakliye iÅŸlemi genel olarak ÅŸehirler arası taşıma, ülkeler arası ve nakliye veya ÅŸehir içi taşıma olarak yapılmaktadır. LojistiÄŸin en çok kullandığı taşıma alanı ise kara yollarıdır. Çünkü eÄŸer kara yollarında taşımacılık yapmayı seçerseniz ve kısa mesafeli bir teslimat yapmayı planlıyorsanız diÄŸer taşımacılık türlerine kıyasla en maliyetli taşıma bu olacaktır. Ek olarak, saÄŸladığı avantajlar sayesinde yolcu taşımacılığı ve yük taşımacılığında da en çok kullanılan taşımacılıktır. Aynı ÅŸekilde ihracat ve ithalat yapılırken de kara yolu tercih edilmektedir. Bu kadar güzel yönü olan kara yollarında taşımacılık yapmak ise hiç kolay deÄŸildir, taşımasını yapacağınız yüklerin özelliklerine göre ağırlığına göre hatta varış noktasına göre kullanacağınız araç deÄŸiÅŸmektedir. Kara yollarında kullanılacak araçların ise birçok alternatifi bulunmaktadır. Kara yollarının amacı ise aynı lojistiÄŸin genel amacı olan kısa zamanda veya zamanında yükleri en hasarsız ÅŸekilde varış noktasına ulaÅŸtırmaktır. Bu amacı yerine getirmek içinse araç kullanımı ve seçimi oldukça büyük önem arz etmektedir. Gelin lojistikte, kara yolu taşımacılığında kullanılan birden çok olan araç türlerinden bahsedelim. Özellikle araç koordinasyonunun saÄŸlanması ve hızlı gidebilmesiyle istenen miktarda istenen ağırlıkta eÅŸyaları en az hasarla taşıyabilen kara yolu araçları ÅŸunlardır: tır, kamyon, kamyonet, treyler, frigorik semi treyler, konteynerler, ayaklı konteynerler. Bu saydığımız araçlar arasında en yaygını tırlardır.
Tır, Fransızca’dan gelmekte olup Transports Internationaux Routiers kelimelerinin baÅŸ harfinden oluÅŸmaktadır. TDK’de ise uluslararası kara yolu taşımacılığı için kullanılan ve dingil sayısı fazla olan uzun kamyon olarak geçmektedir. Tır sayesinde, ticaret ve nakliyat hem ülkeler arası hem ÅŸehirler arası hızlanmış ve kolaylaÅŸmıştır. Tır ile yolculuk yapmayı düÅŸünüyorsanız 2 adet yerine getirmeniz gereken madde bulunmaktadır. Ä°lki, tırda bulunan yükün cinsini, miktarını ve mahiyetini gösteren bir tır karnenizin olması gerekmektedir. Bir diÄŸer zorunluluÄŸunuz ise yük taşıdığınız tırın belirli bir yerine tır plakası takmanız gerekmektedir. Biraz da yine uzun yol veya uluslararası taşımacılıkta çok kullanılmakta olan kamyon taşıma aracından bahsedelim. Tırlardan farkı ise kamyonların yük taşıma kapasitesi yasalarca kararlaÅŸtırılmıştır ve bir standart üzerindendir. Tırlarda ise yurt içi ve yurt dışı taşımacılığı yaparken yük taşıma kapasitesine ve araçların ölçülerine baÄŸlıdır. Tırların en fazla yük taşıma sınırı ise yine aracın niteliÄŸine ve fonksiyonuna göre de farklılık göstermektedir. Son farkları ise kamyon sabit bir kasaya sahipken tır istediÄŸinde bırakabildiÄŸi bir dorseye sahiptir. TDK’de geçen anlamı motorlu yük aracı’dır. Dahası, kamyonlar aslında bakıldığında prensipte otomobil gibi çalışmaktadırlar. Bu sebeple de aynı TDK’de geçtiÄŸi gibi yük otomobili olarak adlandırılmaktadır. Bu yük otomobillerin taşıyabileceÄŸi yük ağırlığı ortalama 3.500 kilogramdan fazladır. En çok bilinen türleri ise damperli kamyon, çekici kamyon, kapalı kasa kamyon, inÅŸaat kamyon ve tanker kamyonudur. Tabii bazı yeni modelleri de bulunmaktadır. ÖrneÄŸin, dört dingilli olan yeni modellerine nakliye sektöründe kırkayak denmektedir. Bu yeni modellerin önde ve orta dingillerinde birer arka dingillerinde ise ikiÅŸer teker bulunmaktadır. Taşıyabilecekleri yükler ortalama 20 ton civarıdır ve kendi ağırlığını da hesaba alacak olursak bu kapasite 30 tonlara kadar çıkabilmektedir. Bu yeni tip modeller ise hem yakıt tasarruf edebildiÄŸinden hem de bu sayede daha ekonomik olduklarından eski tip model kamyonlara kıyasla daha çok tercih edilmektedir. Åžimdi ise kamyon ile en çok karıştırılan bir diÄŸer araç çeÅŸidine geçelim. Bu araç kamyonettir ve kamyonet her ne kadar kamyonla karıştırılsa da ehliyet açısından ilk farklılığı görmekteyizdir. Kamyo için C sınıfı ehliyet belgesi almanız gerekirken kamyonet için B sınıfı ehliyeti almalısınızdır. Bir baÅŸka farklılık ise kamyonlar daha çok ağır yüklerin taşınmasında kullanılmaktadır kamyonetler ise ÅŸehirler arası taşımacılıkta kamyona nazaran daha hafif sayılabilecek yükler taşımaktadır. ÖrneÄŸin: ev eÅŸyaları, beyaz eÅŸyalar, mobilyalar, gıda ve içecek. Ayrıca kamyonların yük taşıma kapasitesi 3.500’den fazlayken kamyonetlerde bu yük taşıma kapasitesi 3.500 kilogramı geçememektedir. Ama yine de motorlu araç olarak adlandırılmaktadır ve genellikle kısa mesafe taşımacılığında kullanılmaktadır.
Bir diÄŸer taşımacılık aracı ise treydir. Treyler de kendi arasında birçok farklı özelliÄŸe göre birçok çeÅŸide ayrılmaktadır. Bunlar: düz semi treyler, jumbo semi treyler, mega semi treyler, kamyon + römork treyler, frigorik semi treyler ve son olarak tenteli treylerdir. Treyler, üzerinde baÄŸlı ÅŸekilde bulunan dingillere sahiptir (en az 1 dingile sahip olmalıdırlar). Bu sayede genel olarak ağır yük nakliyesinde kullanılan treyler kolaylıkla taşıyabilmektedir. Fakat eÄŸer ağır yük için tehlikeli maddeleri taşımak istiyorsanız da ihtiyacınız olan araç treydir. Bir diÄŸer yaygın adı ise dorsedir. Bunun dışında treyler resmi olarak yarı römork sayılmaktadır. Her trey çeÅŸidi farklı bir taşımacılık türü için kullanılmaktadır. Demir yolu taşımacılığı için semi treylerini (aynı zamanda kara yolu taşımacılığı için de uygundur) kullanmalısınızdır. Kara yolu taşımacılığı içinse frigorik semi treyleri kullanmalısınızdır. Özellikle belirli bir sıcaklığa sahip olan sıcak veya soÄŸuk yükler için kullanılmaktadırlar. Bu sayede yükünüzü nereye teslim ederseniz edin o süreç boyunca yüklerinizde bozulma olmayacak ve taptaze ulaÅŸtıracaksınızdır. Bir baÅŸka kara yolu taşımacılığında kullanılabilecek olan trey çeÅŸidi ise tenteli treylerdir. Tenteli treyler de kendi arasında da 3 modele ayrılmaktadır. Bunlar: standart tenteli, kayar tenteli ve çatılı tenteli modelleridir. Son olarak ise konteynerlerden bahsedelim. TDK’deki anlamı çeÅŸitli eÅŸyaları taşımak için ISO ile uygunluk doÄŸrultusunda yapılmış büyük sandık olarak bulunmaktadır. ISO ise International Organization for Standardization’nın baÅŸ harfleridir. Konteynerler kendi içinde 20 ft’lik ve 40 ft’lik olarak kategorize edilmiÅŸtir. Bu kategorize kullanımı, malzemesi ve ÅŸeklinden kaynaklıdır. Birbirleriyle deÄŸiÅŸtirilme özelliÄŸine sahiplerdir ve kapasiteleri de türlerine göre deÄŸiÅŸtirilebilmektedir. Oldukça dayanıklı olan bu konteynerler tek seferde birçok ürünü hiçbir hasar almadan taşıyabilmektedir. Bir farklı türü daha olan ayaklı konteyner standart konteynerlerden farklı olarak yükselebilir ve ayarlanabilir ayaklara sahip olmasıdır. Özellikle liman iÅŸletmeciliÄŸi ve deniz taşımacılığında sıkça tercih edilmektedir. Lojistik firmaları tarafından kullanılan diÄŸer türlerini ise üstü açık konteyner, üstü açılabilir konteyner, açık konteyner, soÄŸutmalı konteyner, tank konteyner ve platform konteyner olarak sayabiliriz.
Size lojistikte en sık kullanılan araçları anlattık, umarız iÅŸinize yaramıştır.