We take a bottom-line approach to each project. Our clients consistently, enhanced brand loyalty and new leads thanks to our work.
Kocaeli, Marmara Bölgesi`nin Çatalka-Kocaeli kesiminde 29°22'-30°21' ÅŸark boylamı ile 40D 31'-41°13' ÅŸimal enlemleri içinde yer almaktadır. DoÄŸu ve güneydoÄŸuda Sakarya, güneyde Bursa, batıda Yalova, Ä°zmit Körfezi, Marmara Denizi ve Ä°stanbul Ä°li, kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir. Türkiye saati için referans noktası, Ä°zmit kent merkezinin doÄŸusundan geçen 30 aÅŸama ÅŸark boylamıdır. Kocaeli ili 3.505 km² alana sahiptir. Asya ve Avrupa'nın mühim yol ayrımı noktasında yer almaktadır. DoÄŸal bir liman olan Ä°zmit Körfezi iÅŸlek bir deniz yolu. Ä°lin kuzeybatı tarafında, Ä°stanbul sınırı Gebze ile Ä°stanbul içinde akan Boneridale Nehri'nin doÄŸusundan geçmektedir. Güneybatıda, Ä°stanbul ile Kocaeli arasındaki sınır, Ä°zmit Körfezi'nin karşı kıyısındaki Yalova ülkesinde sona ermektedir. Samanlı DaÄŸları'nın zirvelerinden geçen bir hat Bursa'nın sınırını oluÅŸturuyor. GüneydoÄŸuda bu sınır Sakarya ilinde Sapanca Gölü kıyısında MaÅŸkiye'nin derhal yanında yer alır. 2011 yılı itibariyle nüfusu 1.601.720'dir. Ä°lin senelik nüfus artış hızı ‰27'dir. Kilometrekareye düÅŸen nüfus 398'e ulaÅŸarak Ä°stanbul'dan sonrasında ülkenin en kalabalık ÅŸehri oldu. Yüzölçümü bakımından Türkiye'nin 7. en küçük ilidir.
Biraz da ekonomisinden bahsedelim. Kocaeli, Türkiye'nin en süratli geliÅŸen ve sanayileÅŸmiÅŸ ilidir. Ä°stanbul'dan sonrasında Türkiye'nin en büyük endüstri merkezidir. Sanayi sektörünün toplam üretim içerisindeki oranı %70'i aÅŸmaktadır. Özellikle imalat güçlüdür Sanayi: Kocaeli'de endüstri denilince aklınıza imalat geliyor. Kocaeli imalat sanayinin Türkiye imalat sanayi içerisindeki üretim oranı her geçen sene artmaktadır. Kocaeli ÅŸu anda Türkiye'nin imalat üretiminin %13'ünü karşılamaktadır. Türkiye, ara malı üretiminde %22, kapital malı üretiminde %10, tüketim malları üretiminde ise %3 paya sahiptir. Kocaeli'de 247'si yabancı sermayeli olmak suretiyle ortalama 2200 büyük endüstri yatırımı bulunmaktadır. Devletimizin 13 organize endüstri bölgesi, 2 özgür bölgesi ve 3 teknoparkı bulunmaktadır. Tarım: Kocaeli'nin iklimi ve toprağı tarıma fazlaca uygundur. Bununla birlikte, ziraat arazileri fazlaca küçüktür, 113.000 hektardan 100.000 hektara düÅŸmektedir ve fabrikalar ziraat arazileri üstüne kurulmaktadır. BaÅŸlıca ziraat ürünleri buÄŸday, yulaf, mısır, ayçiçeÄŸi, ÅŸeker pancarı, tütün ve ketendir. Ä°zmit Körfezi çevresi sebze yetiÅŸtirmek için fazlaca uygundur. Yılda ortalama 100.000 ton sebze yetiÅŸtirilmektedir. Domates, lahana, ıspanak, bakla, kereviz ve enginar en fazlaca yetiÅŸtirilen sebzelerdir. Kocaeli'nde meyvecilik de fazlaca önemlidir. YetiÅŸtirilen baÅŸlıca mamüller elma, kiraz, viÅŸne, erik, ÅŸeftali, fındık, üzüm ve duttur. Sanayi açısından bu kadar geliÅŸmiÅŸ olan bir ÅŸehrin ihracat mevzusunda geliÅŸmemiÅŸ olması fazlaca zordur. Gelin Kocaeli`nin ihracat durumundan bahsedelim. Öncelikle Kocaeli`de ihracat hem ülkeler arası hem de ÅŸehirler arası yapılabilmektedir. Åžehir içi taşımaların kapsamında eve nakliye olarak düÅŸünebiliriz. Ülkeler arası taşımalar ise daha fazlaca büyük firmalar kapsamında olmaktadır.
Gelin şimdi de asıl konumuz olan lojistik olarak da adlandırılan nakliyeden bahsedelim.
Kocaeli'nin sanayileÅŸmesindeki en önemli etken, tüm ulaşım araçlarına sahip olmasıydı. Kocaeli, Avrupa'yı Anadolu ve OrtadoÄŸu'ya baÄŸlayan ana kara, deniz ve demiryolu ulaşım aÄŸlarının merkezidir. Ä°lin belli baÅŸlı belediyelerine yakınlığı, Karadeniz ve Marmara ile baÄŸlantıları, sanayi, ticaret, ulaşım ve lojistik merkezi olarak geliÅŸmesine katkıda bulunmuÅŸtur. Karayolu taşımacılığı ve demiryolu aÄŸları ağırlıklı olarak Avrupa ve Orta DoÄŸu'ya yapılmakta olup, limanlarla deniz taşımacılığı önem kazanmıştır. Ä°stanbul ve Bursa gibi büyük ticaret ve sanayi merkezlerine yakınlığı Kocaeli'yi bir yatırım önceliÄŸi haline getiriyor. Kocaeli ÅŸehir merkezi, Ä°zmit, Ä°stanbul'a 85 km. Türkiye'nin en büyük baÅŸkenti Ä°stanbul'a 90 km uzaklıkta bulunan Kocaeli, endüstriyel nakliye yatırımları için her zaman öncelikli bir bölge olmuÅŸtur.
Kocaeli, Türkiye'nin Marmara bölgesindeki en önemli sanayi ve depolama bölgelerinden biridir. Bölgenin avantajları, Ä°stanbul'a yakınlığı, TEM ve E-5 gibi önemli uluslararası otoyollara eriÅŸilebilirliÄŸi ve deniz ve demiryolu gibi ulaşım modlarının çeÅŸitliliÄŸidir. Bölge sanayi sektöründe tam potansiyeline ulaÅŸmış, ancak nakliye sektöründe o kadar nakliye hizmeti verilirken kalıcı bir yapıya henüz ulaşılamamıştır. Kocaeli'nin Türkiye'deki diÄŸer illere göre önemli bir lojistik avantaja sahip olduÄŸu ve bu sektörü geliÅŸtirme potansiyeline sahip olduÄŸu görülmektedir. Ä°lin nakliye geliÅŸimini olumlu yönde etkileyen en önemli deÄŸiÅŸkenler çevre illerin nüfusu ve limanların kapasitesidir. Kocaeli'nin Bursa ve Sakarya gibi büyük iç ÅŸehirlerin yanı sıra Türkiye'nin en kalabalık ÅŸehri olan Ä°stanbul'a yakınlığı ve ÅŸehirde 37 limanın bulunması endeksin deÄŸerini etkiledi. ElektriÄŸin sanayide kullanımı, sanayinin kent ekonomisindeki payını gösteren göstergelerden biridir. Bu oran endeksin deÄŸerini artıran önemli faktörlerden biri olmuÅŸtur. Yüksek GSYÄ°H ve ödenecek vergilerin yanı sıra ÅŸehir içindeki kara ve deniz taşımacılığı trafiÄŸi ve dış ticaret hacmi bu göstergenin deÄŸerini artırdı. Ancak, 93 Kocaeli'de kurulan banka ÅŸubesi ve iÅŸyeri sayısının yanı sıra ulaÅŸtırma sektöründeki iÅŸletme ve iÅŸ sayısının diÄŸer illere göre düÅŸük olduÄŸunu belirtmek gerekir. Ä°ldeki görece düÅŸük ağır vasıta sayısı ve ulaşıma yapılan kamu yatırımları endeksin deÄŸerini düÅŸürdü. Kocaeli, Ä°stanbul havalimanlarına yakın olmasına raÄŸmen, ÅŸehrin tamamlanmamış yeni havalimanı, nakliyat geliÅŸme endeksini olumsuz etkiledi. Bayraktutan ve Özbilgin (2011) 2008 yılı için ulaÅŸtırma sektörü istihdam ve gelir verilerine dayanarak bu sektörün Türkiye'deki 26 tier-2 istatistik bölgesinin bölgelerdeki payını hesaplamış ve bölgeler arası karşılaÅŸtırmalar yapmışlardır. Kocaeli'nin de yer aldığı TR42 bölgesi, ulaÅŸtırma sektöründe istihdamın yüksek olduÄŸu ve bu sektörden elde edilen gelirin Türkiye ortalamasının üzerinde olduÄŸu bölgelerden biri olarak kendini kanıtlamıştır. Ar ve TanyaÅŸ (2012), lojistik merkezlerin kurulması için Türkiye'deki illeri öncelik sırasına göre sıralamıştır. Ä°lk olarak dış ticaret, ulaşım altyapısı, motorlu taşıtlar ve sanayi olmak üzere dört ana gruba göre lojistik merkezlerin kurulması için 20 etkin kriter belirlenmiÅŸ ve metodoloji kullanılarak iller sıralanmıştır.