Hepnakliye, hep lojistik, tam lojistik
H E P N A K L Ä° Y E
Logo

We take a bottom-line approach to each project. Our clients consistently, enhanced brand loyalty and new leads thanks to our work.

Nakliye Filomuza Katılın
  • Admin
  • 2022-08-07
  • Endüstri 4.0 Nedir;nesnelerin interneti;teknoloji;sanayi devrimi;robotlar;Taşıyıcı firmalar;nakliye firmaları;lojistik firmalar;istenakliye

Endüstri 4.0 Nedir?

Bu yazımızda sizlere endüstri 4.0 nedir ondan bahsedeceÄŸiz. Endüstri 4.0, bilgi teknolojisini ve tüm önemli mekanizmaları entegre etmeyi amaçlayan bir hedeftir. Endüstri 4.0, "Nesnelerin Ä°nterneti", "Büyük Veri", "Artırılmış Gerçeklik" ve "Bulut BiliÅŸim" gibi kavramları hayatımıza getiren bir sanayi devrimidir. Endüstri 4.0, bilgi teknolojisi ve endüstriyi bir araya getirmeyi amaçlayan dördüncü sanayi devrimidir ve ortak  iletiÅŸim aÄŸları üzerinden birbirleriyle iletiÅŸim kuran cihazlara dayanmaktadır. BaÅŸlıca amaçları ÅŸunlardır: Ä°nsan kas gücünü azaltın ve daha hızlı, daha verimli ve  esnek yapılar oluÅŸturmak için düÅŸük maliyetli teknolojik üretim planlarını kullanmaktır.

Teknolojinin geliÅŸimi bu güne kadar birçok yeni olasılık açmıştır. Teknolojik geliÅŸmenin endüstriyel alanda oynadığı rol çok büyüktür. Tarihsel olarak bu geliÅŸmelerin ilk aÅŸaması, 1784 yılında su ve buhar gücünün tanıtılmasıyla baÅŸlayan "Endüstri 1.0" süreciydi. Bunu 1870 yılında "Endüstri 2.0" takip ederken, mekanik üretim tesisleri kurulmuÅŸtur. Artık kaynaÄŸa güç katılmış ve seri üretime geçilmiÅŸtir. Üretim otomasyonunu saÄŸlamak için elektronik ve bilgi sistem teknolojisini kullanarak 1969 yılında Endüstri 3.0'ı takip eden Endüstri 4.0 süreci, bugün içinde bulunduÄŸumuz süreçtir ve siber-fiziksel sistemler kullanılmaya baÅŸlanmıştır. Endüstri 4.0 devrimi, içerdiÄŸi ileri teknolojilerle sektörü daha da dijitalleÅŸtirmeyi hedeflemektedir. Mevcut tüm verileri içeren bu devrim, raporlara dönüÅŸmektedir, zamandan tasarruf saÄŸlamakta ve verimliliÄŸi arttırmaktadır. Siber-fiziksel sistemler ile çevrimiçi aÄŸlar arasında uyum yaratmaktadır. Ä°lk olarak Alman fuarlarında adı geçen ve Alman hükümeti tarafından birçok alanda onaylanmasının yanı sıra artık dünyanın çoÄŸu ülkesine de yayılmış durumdadır. Destekçileri arasında Amerika BirleÅŸik Devletleri ve Japonya bir numaradadır. Endüstri 4.0, üretime çok çevik ve pragmatik bir yaklaşım getiriyor ve temelde israfı ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Tamamen ne zaman baÅŸladığına da deÄŸinelim. Dördüncü Sanayi Devrimi olan Endüstri 4.0 terimi ilk olarak 2011 yılında Almanya'daki Hannover Fuarı'nda kullanılmıştır. Ekim 2012'de Robert Bosch GmbH ve Henning Kagermann, "Endüstri 4.0" terimi üzerine çalışmaları federal hükümete sunmak için bir çalışma grubu kurmuÅŸtur. “Endüstri 4.0 Strateji Belgesi” 2013  Hannover Fuarı'nda tekrar sunulmuÅŸtur. Yani “4. 'Sanayi devrimi' terimi resmen hayatımıza girmiÅŸtir Bu strateji belgesi öncelikle Almanya'ya odaklanmıştır, ancak yeni sanayi devriminin doÄŸasını göstererek tüm dünya için yeni bir sanayi devriminin habercisi olmuÅŸtur.

Gelin biraz da bu endüstrinin neleri içerdiÄŸine bakalım. Endüstri 4.0, sistemlerin genel bir karakterizasyonudur ve  bir tripod organizasyonunu ifade etmektedir. Örgütün ayakları ise ÅŸunlardır: Nesnelerin Ä°nterneti, Hizmetlerin Ä°nterneti ve Siber-Fiziksel Sistemler. Sistemlerin birbiri ile haberleÅŸmesi prensibine dayanan Endüstri 4.0, makinelerin birbirleriyle haberleÅŸebilmesine, verileri analiz etmesine ve gerektiÄŸinde insanları uyarmasına olanak saÄŸlamaktadır. Makineler, sensörler aracılığıyla kablosuz olarak birbirleriyle iletiÅŸim kurmaktadır. Tüm bunlar, sisteminizin daha uygun maliyetli çalışmasına, daha hızlı üretmesine ve daha yalın çalışmasına izin verirken sistem eski sistemden daha küçük olacaktır, ancak üretilmesi daha güvenli olacaktır. Robotlar, Endüstri 4.0'ın kalbinde yer almaktadır. Robotlar makineleri kontrol eder, verileri deÄŸerlendirir ve diÄŸer üretim kararlarını vermektedir. Bazı yazarların karanlık fabrikalar dediÄŸi ışıksız daha fazla insansız üretim alanları olacaktır. Ayrıca, 3D yazıcılar Endüstri 4.0'ın bir baÅŸka yüzüdür. Bu yazıcılar sayesinde tüm ihtiyaçlar evde basit bir dokunuÅŸla yapılır ve büyük ÅŸirketlere olan bağımlılık ortadan kalkmaktadır. Endüstri 4.0'ın tam ölçekli iÅŸleyiÅŸi ile sosyal sorunların ortaya çıkacağını unutmamalıyızdır. Mesela, ilk akla gelen iÅŸsizliktir. 

Endüstri’nin ayaklarını biraz daha inceleyelim.

Nesnelerin Ä°nterneti: Bu, makineler arasındaki kablosuz iletiÅŸimi ifade etmektedir. Bu makinelere bazen robot denmektedir. Her robotun kendi iletiÅŸim adresi vardır ve deÄŸiÅŸen üretim stratejilerine uyum saÄŸlamak için birbirleriyle çok hızlı iletiÅŸim kurmaktadır. Karar verme ve uygulama süreci çok kısadır. Veri analizi tüm birimlere anında ulaÅŸtırılmaktadır. 

Hizmetlerin Ä°nterneti: Yeni hizmet alanları ortaya çıkacaktır. Buna internet üzerinden hizmet saÄŸlayanlar, hizmet alanlar ve hizmetin kendisi arasında iliÅŸkiler kuran yazılımlar dahildir. E-posta hizmetleri, bulut sistemleri vb. hizmetler buraya dahildir.

Siber-fiziksel sistem: Kendi kendini düzenleyen sensörler aracılığıyla davranışlarını sanal dünyanın görüntüleri olarak anlayan sistemler için genel bir terimdir.

Son olarak da avantajlarına ve dezavantajlarına bir göz atalım. Endüstri 4.0 sayesinde sistem hızlı ve verimli üretim saÄŸlamaktadır. Sistemdeki olası arızalar tespit edilmektedir ve arızalar mümkün olduÄŸunca kısa sürede düzeltilmektedir. Verimlilik oranı çok yüksektir ve üretim nicelikten çok kaliteye odaklanmaktadır. Üretim esnekliÄŸi sayesinde basit bir iÅŸlem teknolojiyi deÄŸiÅŸtirmektedir ve ürünü manipüle etmektedir. Bu olumlu geliÅŸme karşısında maliyetler en aza indirilecek ve büyük fabrikaların yerini daha küçük fabrikalar alacaktır. Fabrikalar ve evler uzaktan izlenmekte ve iÅŸlenmektedir. Muhtemel dezavantajlarından da kısaca bahsedelim. Yeni iÅŸ alanları ve modellerinin ortaya çıkması beklenirken, bazı geleneksel meslekler ortadan kalkma ihtimali vardır. Dünya nüfusu her geçen gün arttıkça, meslek grupları ortadan kalktıkça iÅŸsizliÄŸin artması muhtemeldir. Tam bir Endüstri 4.0 uygulaması, maliyetli olabilen ve iÅŸ ortağı etkileÅŸimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek uzun bir süreçtir. Bu süreci doÄŸru yapan ÅŸirketlerin cesaretlerinden dolayı ödüllendirileceÄŸi tahmin edilirken uyum saÄŸlamada yavaÅŸ olanların rekabet dışında kalma olasılığı daha yüksek görünmektedir.

Endüstri 4.0’ın EtkilediÄŸi Meslek Alanları Hangileridir?

Endüstri 4.0’ın etkilediÄŸi birçok meslek ve alanı bulunmaktadır. Endüstriyel Veri BilimciliÄŸi ile baÅŸlayabiliriz. Veri bilimcisi, bugünlerde e-ticaret ÅŸirketlerinde en hızlı büyüyen iÅŸ unvanıdır. Artık endüstriyel IoT profesyonellerinin dünyasına da girmekteyiz. Bir veri bilimcisinin iÅŸi, verileri çıkarmak ve hazırlamak, geliÅŸmiÅŸ analitik gerçekleÅŸtirmek ve  sonuçları ürünleri ve üretim süreçlerini iyileÅŸtirmek için kullanmaktır. Bu da endüstrinin etkisi altında olmadan yapılamamaktadır.

Bir diÄŸer meslek ise Robot KoordinatörlüÄŸü’dür. Yarı otonom, otonom ve hatta insansı robotlar fabrika üretim alanlarına girecektir. Robot koordinasyonu, üretim katındaki robotları izlemekten ve hatalara veya arıza sinyallerine yanıt vermekten sorumlu yeni bir endüstriyel IoT mesleÄŸi haline gelmektedir. Ayrıca rutin ve acil bakımları gerçekleÅŸtirir ve gerektiÄŸinde uzmanları çağırmaktadır.

Bulut Hesaplama Uzmanı ile devam edebiliriz. Bulut biliÅŸimi, sorunsuz bir kullanıcı deneyimi saÄŸlamak için çok çaba ve çalışma gerektirmektedir. Bulut biliÅŸim uzmanları ise bu karmaşık süreci idare edebilen ve sistem, yazılım mühendisliÄŸi ve aÄŸ yönetimi konularında deneyime sahip kiÅŸilerdir. IoT için bu profesyoneller, baÄŸlı cihazlarla çalışan uygulamalar tasarlamalı ve oluÅŸturmalıdır.

3D Yazıcı Mühendislerini de unutmamalıyızdır. Bir bilgisayarın bir 3D modeli alıp katman katman bir nesneyi oluÅŸturmak için iÅŸlediÄŸi 3D yazıcılar birkaç yıl önce icat edilmiÅŸtir, ancak son  geliÅŸmeler onları iÅŸletmeler için çekici hale getirmiÅŸtir. Oyuncak parçaları, protez uzuvlar ve silah parçaları, 3D baskılı nesnelerden sadece birkaçıdır. Ek olarak, 3D yazıcılardan elde edilen ürünler, gerekli devreler entegre edilerek IoT özellikli hale gelmektedir.

Son olaraksa Veri GüvenliÄŸi Uzmanlığı’nı söyleyebiliriz. Cihazlar birbirine daha baÄŸlı hale geldikçe, bilgisayar korsanlarının güvenlik açıklarını keÅŸfetmesi ve kiÅŸisel bilgileri ÅŸantaj yapmak için kullanması için daha fazla fırsat vardır. Veri güvenliÄŸi uzmanları, internet'in karanlık tarafını anlamalı ve baÄŸlı  cihazları saldırılara karşı korumalıdır. Burada da yine devreye endüstri 4.0 girmektedir.

Yorum Gönderin