We take a bottom-line approach to each project. Our clients consistently, enhanced brand loyalty and new leads thanks to our work.
Derince Limanı, Ä°zmit Körfezi'nde bulunan bir limandır. Kocaeli'nin Derince ilçesinde bulunan liman, 1900 yılında Anadolu BaÄŸdat Demiryolları Åžirketi tarafından yaptırıldıktan sonra 1904 yılında hizmete baÅŸlamıştır. En çok verdiÄŸi hizmet ise nakliyat hizmetidir. Binlerce nakliyat firması burayı kullanmaktadır. 1953 yılında Türkiye Cumhuriyeti Demiryolu Ä°daresine devredilmiÅŸtir. 2004 yılında ÖzelleÅŸtirme Ä°daresi tarafından özelleÅŸtirilen liman, 2015 yılında “Ä°ÅŸletme Hakkı Devri” yöntemiyle 39 yıl süreyle özelleÅŸtirilmiÅŸtir.Ä°zmit'in sanayi hinterlandının ithalat ve ihracat sınırı olarak kabul edilen Derince limanından Romanya'nın Köstence limanına da sevkiyat yapılmaktadır. 1.92 metre kolon uzunluÄŸuna sahiptir. Geminin yıllık kapasitesi 862'dir. Liman, otomobil sektörünün bulunduÄŸu bölgeye yakınlığıyla da dikkat çekiyor. Bu özellikler nakliye hizmeti vermeyi düÅŸünen veya halihazırda veren nakliye firmaları için büyük avantajdır.
Biraz tarihinden bahsedelim.
Derince, cumhuriyet döneminin yarattığı yeni bir kolonidir, tarihi çok yakındır. 1890 yılında Ä°zmit Körfezi'nin en derin kıyı ÅŸeridine sahip olan limanı kurmak için yetkililer, mevcut limanın en derin olduÄŸu yerin neresi olduÄŸunu belirlediler. Burası derinliÄŸinden dolayı "Derince Limanı" olarak anılmaya baÅŸlanmış, bu yüzden Derince adını limandan almıştır. Almanların hemen baÅŸlattığı liman için liman inÅŸaatı iÅŸi yapmak için çok sayıda kiÅŸi bölgeye geldi. 1904 yılında faaliyete geçen limanda çalışanlar birer birer evlerini yapmaya baÅŸladılar. 1887 yılından bu yana Balkanlar, Kafkaslar ve Kırım'dan gelen göçmenleri ağırlayan Derince, artık geniÅŸlemeye ve büyümeye baÅŸladı. Bu geliÅŸmelerin ardından Atatürk, 1936 yılında Romanya'dan Türkiye'ye göç eden hemÅŸehrilerimize Derince'deki otuz hanelik araziyi bağışlamıştır. Çınarlı muhtarı. Derince'nin ilk baÅŸkanı Ahmet USTA'ydı.
Marmara bölgesinin en eski limanlarından biri olarak kabul edilen Derince Limanı, Marmara bölgesindeki her türlü kargoya hizmet veren ender limanlardan biridir ve olduÄŸu kadar stratejik öneme sahiptir. Ülkemizin en önemli sanayi ve ticaret merkezi olan Marmara bölgesi, ülkemizin dış ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Dış ticaretle ilgili liman operasyonları da Marmara bölgesinde yoÄŸunlaÅŸmaktadır. Marmara bölgesi liman iÅŸletmeciliÄŸi açısından ülkemiz için (ÅŸehir içi dahil) olduÄŸu kadar bölge ülkeleri için de çok önemli bir konuma sahiptir. Kuzey-Güney/DoÄŸu-Batı ulaşım koridorlarında elveriÅŸli bir konuma sahip olan Marmara Denizi, Akdeniz - Karadeniz güzergahının transit yük trafiÄŸi açısından büyük önem taşımaktadır. Derince limanı, ideal konumu sayesinde gelecekte aktarmalı mallara hizmet verebilecek kapasitededir. Anadolu BaÄŸdat Demiryolu Åžirketi 1900 yılında imtiyaz aldı. Åžirket tarafından yapımına baÅŸlanmış ve 1904 yılında faaliyete geçmiÅŸtir. 1927 yılında 1042 sayılı Kanun ile Devlet Demiryolları ve Limanlar Ä°daresine devredilmiÅŸtir. Liman, 6186 sayılı Kanun ile TCDD Ä°ÅŸletmeciliÄŸine devredilmiÅŸtir. 6186. 1953 yılında HaydarpaÅŸa Limanı iÅŸletme birimi olarak Rıhtım BaÅŸkanlığı görevine devam etti. Daha sonra 1961 yılında TCDD Genel Müdürü'nün emriyle Özerk Liman BaÅŸkanlığı olmuÅŸtur. Liman 1999 yılında bölgede meydana gelen depremden etkilenmiÅŸtir. 1999 depreminden bu yana depremin verdiÄŸi hasarı onarmak için çok az yatırım yapılmıştır. Lakin taşımacılık Kocaeli’nde hep devam etmiÅŸtir.
Limanın toplam yüzölçümü 419.373 m2 olup, limanın durdurulmasından bu yana yaklaşık 139.000 m2'si demiryolu onarım-bakım-üretim amaçlı kullanılmaktadır. Halihazırda 4458 sayılı Kanun kapsamındaki gümrüklü alan kanunu 100.000 m2'lik kısım için geçerli deÄŸildir. Faaliyet alanı olarak 319.000 m2 alan kullanılmaktadır, 150.000 m2 alanda otomobil ithalat ve ihracatı yapılmakta olup, bu alanlar özelleÅŸtirilen devlet tarafından kiralanmaktadır. Kapalı alandaki antrepoların depolama kapasitesi 225.000 ton/yıl'dır. Uzun dönem kiralama amaçlı SÄ°LO'ların depolama kapasitesi 2.101.000 ton/yıl'dır. Liman BaÅŸkanlığı tarafından verilen kılavuzluk hizmetleri ile limana giriÅŸ ve çıkışlarda gemi rehberi bulundurulması zorunludur. Ayrıca 500 GT'ye kadar olan gemiler için römorkör satın alma zorunluluÄŸu yoktur. Liman BaÅŸkanlığı tarafından 2 1.550 HP römorkör ile 24 saat hizmet verilmektedir. 2005 yılında yapılan master plan çerçevesinde Ä°zmit hinterlandı ve 2024 yılı genel planı tahmini kargo tonajı 52,6 milyon ton, dökme yük 37,9 milyon ton ve konteyner 4,2 milyon TEU'dur.
Kocaeli’ndeki nakliyatı daha da arttırmak için yapılması planlanan projeler de bulunmaktadır. Gelin detaylı bilgilerle bunlara bakalım.Safiport Derince Liman BaÅŸkanlığı, özelleÅŸtirme öncesinde limandaki yükleme ve boÅŸaltma operasyonları sırasında müÅŸteri tarafından organize edilen ekskavatör, vinç ve kamyonların temininde yaÅŸanan zorlukların aşılması için çalıştı. Safi yönetimi, müÅŸterilerine iÅŸletmek ve hizmet vermek için gerekli saha personeli, vinçler ve diÄŸer ekipmanları saÄŸlamıştır. Liman, deneyimli personeli ve yenilikçi donanımı ile armatörlerin ve yüklerin operasyonlarını güvenli ve hızlı bir ÅŸekilde yürütebilecekleri önemli bir liman haline gelmiÅŸtir.