We take a bottom-line approach to each project. Our clients consistently, enhanced brand loyalty and new leads thanks to our work.
Denizli’deki ihracata bakmadan önce biraz genel özelliklerinden bahsedelim. Denizli, Ege bölgesinin bölgesel merkezidir. Denizli, 500.000'in üzerinde merkezi nüfusu ile Ege Bölgesi'nin Ä°zmir'den sonra ikinci büyük ÅŸehridir. Denizli, Türkiye'nin en büyük ve en geliÅŸmiÅŸ 16 ÅŸehrinden biridir (ÅŸehir merkezi: 537.000). Sanayi, ihracat ve ticaret merkezi olan Denizli, aynı zamanda 30.000'in üzerinde öÄŸrencisi olan bir üniversite ÅŸehridir. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Denizli, sadece bir turizm kenti deÄŸil aynı zamanda yerel, ulusal ve uluslararası etkinliklere de ev sahipliÄŸi yapmaktadır. Festivaller) bir eÄŸitim, kongre, kültür ve sanat merkezidir. Güney Ege Kalkınma Ä°daresi'nin (Geka) merkezi de Denizli'de bulunuyor. Ä°hracat açısından ekonomisine de bir bakalım. Ekonomi Denizli'nin ekonomisi sanayi ve ticarete dayalıdır. Nakliye Denizli için önemlidir çünkü bir ihracat sanayi ÅŸehridir. Hizmet sektörü de oldukça geliÅŸmiÅŸtir çünkü nakliyat hizmeti dahil birçok hizmet verebilmektedir. Son 15 yılda sektör büyük ilerleme kaydetti. Amerika BirleÅŸik Devletleri'ne bakır tel ihraç etti. Çalışan nüfusun %45'i tarım, balıkçılık, arıcılık, ormancılık ve hayvancılıkta çalışmaktadır. Tüm gelirin %30'u sanayiden geliyor. Türkiye'nin Anadolu Kaplanı olarak bilinen, önemli ihracat ÅŸehirlerinden biridir. Yıllık milyarlarca dolarlık ihracatıyla Türkiye'nin lokomotif sanayi ÅŸehirlerinden biridir. Denizli, Türkiye'nin ve dünyanın tekstil baÅŸkenti olarak biliniyor ancak tekstil sektöründe son yıllarda yaÅŸanan ekonomik kayıplar ekonomik dengeleri mermer ve doÄŸal taÅŸ sektörlerine kaydırdı. Denizli, traverten ve türevleri, mermer ve doÄŸal taÅŸları dünyanın tüm ülkelerine ihraç etmektedir. Ulaşımından da kısaca bahsedelim. Ulaşım Åžehre Türk Hava Yolları'nın Denizli'den Ä°stanbul'a hizmet verdiÄŸi Denizli Çardak Havalimanı ve hac mevsiminde Mekke'ye direkt uçuÅŸ saÄŸlanmaktadır. Karayolu ulaşımı için Ä°zmir ve Antalya gibi önemli ÅŸehirlerin kavÅŸağında bulunan Denizli'den birçok otobüs firması geçmektedir. Eyalette 7 kavÅŸak ve 2 metro kavÅŸağı vardır. Bu sayede taşımacılık Denizli’de çok yaygındır. BaÅŸka bir ÅŸehre veya eve taşımacılık yapılmaktadır.
Åžimdi ise asıl konumuz olan ihracattan bahsedelim. Türkiye Ä°statistik Kurumu tarafından açıklanan Ocak 2022 dış ticaret istatistiklerine göre Denizli'nin ihracatı %24,6, ithalatı ise %9,9 arttı. Türkiye Ä°statistik Kurumu (TÜÄ°K), Ocak 2022 ticaret istatistiklerini yayınladı. Bu kapsamda, Denizli'nin Ocak 2022'de ihracatı bir önceki yıla göre %24,6 artarak 334 milyon 16 bin dolar, ithalatı ise %9,9 artarak 158 milyon 705 bin dolar oldu. Bu Ocak deÄŸerleri, Denizli'yi Türkiye'nin en büyük 9. ihracatçı, 16. en büyük ithalatçı ili yapıyor. En büyük ihracat payı iÅŸleme endüstrisi tarafından iÅŸgal edilmektedir. Ocak ayı ekonomik faaliyetine göre, en yüksek ihracat payına sahip ilk üç sektör arasında ilk sırada yer alan imalat sanayi, %97'lik paya sahipken, %23'lük pay ile 324 milyon 7530$'a ulaÅŸtı. Bunu %2,08 ile tarım, ormancılık ve balıkçılık 6.934 milyon $ ile ve madencilik ve taÅŸocakçılığı 2.226 milyon $ ile %0.67 ile izledi. Ä°thalatın en büyük payı iÅŸleme endüstrisi tarafından iÅŸgal edilmektedir.
Ocak ayı ekonomik faaliyetine göre, ithalat payı açısından ilk üç sektör arasında ilk sırada yer alan imalat sanayinin payı, %95,74 ile 151 milyon 938 bin dolar oldu. Tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün bundan sonraki payı ise %3,92 ile 6 milyon 222 bin ABD dolarıdır. Su ve kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileÅŸtirme faaliyetleri sektörünün payı %0,31 ve 488.000 $ olarak kaydedildi. Ä°hracatın çoÄŸu Ä°ngiltere'ye gitti. Ocak 2022'de Denizli'nin en büyük ihracatı Ä°ngiltere'ye oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 46 milyon 606 bin doları buldu. Ä°ngiltere'yi 35 milyon dolar ve 90 bin dolar ile ABD ve 30 milyon dolar ve 222.000 dolar ile Almanya izledi. En çok ithalat yapılan ülke Bulgaristan olup, Denizli'nin Ocak 2022'deki ithalatının çoÄŸu Bulgaristan'dan gelmektedir. Bu ülkeden yapılan ithalat 32.26 milyon $ olarak gerçekleÅŸti. Bulgaristan'dan sonra Çin 22 milyon 6,3 bin dolar ve Hindistan 20 milyon 890 bin dolar oldu. Ek olarak, istatistikler iki farklı sistem kullanılarak hesaplanır. Dış ticaret istatistikleri iki farklı ticaret sistemine göre hesaplanmaktadır: genel ticaret sistemi ve özel ticaret sistemi. Genel ticaret sisteminde, bir ülkenin ekonomik bölgesine giren veya çıkan mallar kapsam dahilinde deÄŸerlendirilir. Sistem, ülkenin ekonomik alanını oluÅŸturan serbest bölgelere, antrepolara ve serbest ticaret bölgelerine giren ve çıkan malları dikkate alır. Özel ticaret sisteminde antrepolar ve serbest bölgeler istatistiklere dahil edilmemekte, sadece ülke serbest bölgelerine giren ve çıkan mallar istatistiklere dahil edilmektedir.
MemiÅŸoÄŸlu, yeni yıldan beklentilerinin altını çizerek ÅŸunları söyledi:
"Ä°hracatımız tüm sektörlerde eÅŸit büyüyor. Denizli ihracatının %40'ını tekstil oluÅŸturuyor. Denizli'den 182 ülkeye ihracat yapıyoruz. 133 ülkeye tekstil, 92 ülkeye deÄŸerli metal ve 122 ülkeye kablo ihracatı yapıyoruz. Yani ihracatı ülke ve sektör bazında ayırıyoruz. Bu da kentin ihracatının saÄŸlam bir yapıya sahip olduÄŸunu gösteriyor. Gıda, makine gibi alanlarda da ek araÅŸtırmalar yapıyoruz ve ihracat payımızı artırmaya çalışıyoruz. Geçen yıl 1,60$/kg olan Denizli'nin ihracatı ÅŸu an 2,05$/kg'a ulaÅŸtı. Bu, Türkiye ihracatının kilogram ortalamasının oldukça üzerinde, hepimizi sevindiren bir rakam. Buradaki mermer blokları biraz daha iÅŸleyip satabilirsek kilogram başına ihracat deÄŸerimizi artırabiliriz. ”