Hepnakliye, hep lojistik, tam lojistik
H E P N A K L Ä° Y E
Logo

We take a bottom-line approach to each project. Our clients consistently, enhanced brand loyalty and new leads thanks to our work.

Nakliye Filomuza Katılın
  • Admin
  • 2022-08-14
  • antalyaÅŸehri;nakliyefirmaları;lojistikfirmaları;ihracat;nakliye;lojistik;istenakliye;güvenlinakliye;ÅŸehirlerarasıtaşımacılık

Antalya Åžehri’ndeki Ä°hracat Tanıtımı

Antalya ÅŸehrinin ihracat durumuna bakmadan önce gelin genel özelliklerinden biraz bahsedelim.

Antalya, Akdeniz bölgesindeki aynı adı taşıyan Antalya kentinin merkez ilçesidir. Antalya, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biridir. DoÄŸası, palmiyeli bulvarları, Kaleiçi merkezinin korunmuÅŸ geleneksel mimarisi ve büyük turizm yatırımları onu Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri yapıyor. Antalya aynı zamanda Türkiye'nin en önemli göç ÅŸehirlerinden biridir. 2010 yılı verilerine göre Antalya il merkezinin toplam nüfusu 1.001.318 olup, bunun 502.491'i erkek, 498.827'si kadındır.

Antalya’da ihracat ve nakliye hizmetleri için önemli olan ulaşım ile haberleÅŸme de çok geliÅŸmiÅŸtir. Antalya'ya kara, hava ve deniz yoluyla ulaÅŸabilirsiniz. Antalya Havalimanı, yaz aylarında uçakların iki dakikada bir  indiÄŸi ve turizmi etkileyen bir havalimanıdır. Antalya'ya karayolu ile 4 farklı yoldan (Kemer yönü - Aksu yönü - Korkteli yönü - YeÅŸilbeil yönü) ulaşılabilir. Antalya'da ulaşımı olmayan ÅŸehir ve köy yoktur. Bu ulaşım avantajları sayesinde Antalya’da ÅŸehir içi eve nakliye kolayca yapılmaktadır.

 Åžehir ekonomisi ve ticaretten de bahsetmeden olmaz çünkü bunlar da taşımacılık için oldukça önemlidir. Turizm, ticaret ve tarım Antalya kentinin ekonomisinin ön saflarında yer almakta olup, sanayi faaliyeti daha yeni geliÅŸmelerden biridir. Buna paralel olarak, hayvancılık ve madencilik gibi diÄŸerlerinden daha az vurgulanan sektörlerde de ticari faaliyetler bulunmaktadır. Antalya'nın en etkili ticaret organı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'dır (ATSO). 10.000'den fazla üyesi bulunan ATSO kadar önemli  diÄŸer kuruluÅŸlar ise Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Ä°hracatçı Birlikleri'dir. Antalya'nın ticaret sektörü oldukça büyük ve toplam gelirin %34'ünü oluÅŸturuyor. Antalya, ihracatının %67'sini, ithalatının ise %60'ını AB üyesi ülkelerle gerçekleÅŸtirmektedir.

Ticaret sektöründeki çeÅŸitli hareketlere raÄŸmen Antalya 1970'lere kadar sabit bir seviyede kalmıştır. 1980'lerin turizm patlamasıyla birlikte, konaklama ve eÄŸlence tesislerine sahip çeÅŸitli lüks dükkanlar açıldı. Teknolojinin  yaygınlaÅŸmasıyla birlikte tarımsal ve endüstriyel üretim artmış ve ticari pazarlar oldukça hareketli hale gelmiÅŸtir. Antalya'nın en etkili ticaret organı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'dır (ATSO). 10.000'den fazla üyesi bulunan ATSO kadar önemli  diÄŸer kuruluÅŸlar ise Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Ä°hracatçı Birlikleri'dir. Antalya'nın ticaret sektörü oldukça büyük ve toplam gelirin %34'ünü oluÅŸturuyor. Antalya, ihracatının %67'sini, ithalatının ise %60'ını AB üyesi ülkelerle gerçekleÅŸtirmektedir. Sanayisinden de ufacık bahsedelim. Antalya geliÅŸmiÅŸlik açısından Türkiye'nin 10. ilidir, ancak sanayide Türkiye ortalamasının altındadır. Bunun baÅŸlıca nedenleri, Antalya ilinde turizm ve tarımın ön planda olmasına baÄŸlanabilir. Ayrıca Antalya, bu iki ekonomik faaliyetin neden olduÄŸu hava kirliliÄŸi ve sanayileÅŸme gibi koÅŸulların oluÅŸmadığı bölgelerden biridir.

Åžimdi ise gelelim asıl konumuza Antalya’nın ihracat durumuna. Batı Akdeniz’de bulunan Antalya’nın konumu çok avantajlıdır. Örnek vermek gerekirse Antalya, Isparta ve Burdur'un bulunduÄŸu Batı Akdeniz'den yapılan ihracat cirosu Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre %57,69 artarak üretici ve ihracatçıları sevindirdi. Batı Akdeniz, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına raÄŸmen ihracatı artan bölgelerden biri haline geldi. YaÅŸ sebze ve meyveler, mineral metaller, aÄŸaç  ve orman ürünleri, makine, aksamları ve kimyasallar bölgedeki baÅŸlıca sektörler olup 135 ülkeye hizmet vermektedir.  Batı Akdeniz Ä°hracatçılar BirliÄŸi'ne göre, yalnızca Nisan ayında bölgeden 223 milyon dolar veya 563.874 dolar ihraç edildi. Geçen yılın aynı ayında 141 milyon $'lık ihracat 770.832 adet olarak gerçekleÅŸmiÅŸ ve dış satışlarda %57,69 artış saÄŸlanmıştır. Geçen yıl 1 Ocak'tan 30 Nisan'a kadar bölge 599 milyon ABD doları 403,800 ihracat gerçekleÅŸtirdi, bu yılın aynı döneminde %39,73 artışla 873 milyon ABD dolarına ulaÅŸtı. YaÅŸ meyve ve sebze sektörü en büyük ihracatçı oldu. Geçen yıl Nisan ayında 41 milyon 670.000 ABD doları ihracat yapan sektör, bu yılın aynı ayında %52 artışla 63.333.882 ABD doları dış satış gerçekleÅŸtirdi. Ocak-Nisan döneminde yaÅŸ meyve-sebze sektörü ihracatı %33,34 artarak 260 milyon 48 milyon $'a ulaÅŸtı. Tarım  ihracatçısı Ergin Civan, salgına raÄŸmen Batı Akdeniz'den tüm sektörlerin ihracatının arttığını söyledi.  Civan, özellikle yaÅŸ sebze ve meyve sektörünün rekorlar kırdığını açıkladı. Yurt dışından gelen saÄŸlıklı, taze gıda talebi bölgemizin ihracatını artırdı. " Civan Bey, bölgedeki sanayi sektörünün ciddi ihracatı olduÄŸunu, bölgenin dünya genelinde 32 sektörde Türk ürünleri sattığını ve ihracatçı firmaların salgın sürecinde bile ülke ekonomisine önemli katkılar saÄŸladığını anlattı. Anlayacağınız üzere ihracat ve nakliye Antalya’da oldukça geliÅŸmiÅŸtir.

 

Yorum Gönderin