We take a bottom-line approach to each project. Our clients consistently, enhanced brand loyalty and new leads thanks to our work.
Taşımacılık günümüzde hem dış hem de iç ticaretimizde oldukça popülerdir. Taşımacılık denilince aklımıza ÅŸehirler arası taşımacılık ve genel olarak uluslararası taşımacılık gelmektedir. Ülkeler arası taşımaya uluslararası taşımacılık denir. Bu da ürünlerin bir ülkeden baÅŸka bir ülkeye taşınmasıdır. Taşımacılıkla uÄŸraÅŸan tüm ÅŸirketler hem küresel hem de yerel pazarlarda faaliyet göstermektedir. DiÄŸer firmaların rekabet içinde olduÄŸu bu ortamda her firma sürekli geliÅŸme arayışı içindedir. Bu, ülkenin ve iÅŸletmelerin geliÅŸimi için çok iyi bir avantajdır. Taşıma çift yönlüdür ve müÅŸteri talebi olduÄŸu sürece devam edecektir. Taşımacılığın ek amacı müÅŸteri beklentilerini en hızlı, en kaliteli ve aynı zamanda en ekonomik ÅŸekilde karşılamaktır.
Taşımacılığın yaygın olarak kullanıldığı endüstriler ÅŸunlardır: Ä°hracat ÅŸirketi, ithalat ÅŸirketi, nakliye ÅŸirketi, lojistik ÅŸirketi. Artan girdi fiyatları göz önüne alındığında, lojistik sektörü ulaşım için en uygun sektördür. Aynı zamanda lojistik hareket ulaşım anlamına geldiÄŸi için çok önemlidir. Lojistik sektörü ile çalışan firmaların verimliliÄŸi ve kalitesi artıyor, küresel sahnede kendilerini gösterme fırsatları sunmaktadır. Lojistik ve lojistiÄŸin en önemli unsuru olan kargonun bir noktadan baÅŸka bir noktaya taşınması anlamına gelen ulaşımın basit ve özlü bir ÅŸekilde anlatılması zordur. Aynı ÅŸekilde taşımacılık yapımı da oldukça zahmetlidir. Bugün ise sizlere uluslararası taşımacılık yapmanız için gereken koÅŸullardan bahsedeceÄŸiz. BilindiÄŸi gibi birden fazla, yani iki veya daha fazla ülke arasında kara yolu taşımacılığı için gerekli belgeler, taşımanın türü ne olursa olsun farklıdır. En az iki farklı ülke (yükleme ve teslim noktalarının iki farklı ülkede bulunduÄŸu) arasında yapılan taşımaya "uluslararası taşıma", kara yolu ile gerçekleÅŸtirilen taşıma ÅŸekline ise "uluslararası kara yolu taşıma" denir. “Uluslararası Karayolu” bu ulaşım aracının kurallarını belirleyen birliÄŸin adı “IRU (Uluslararası Karayolu Taşımacılığı BirliÄŸi)”dir.
IRU, ulusal birlikler aracılığıyla dünya çapında karayolu taşımacılığı endüstrisini temsil etmektedir. IRU, otobüs ÅŸirketlerinden taksi ve kamyonlara, ağır hizmet araçlarından ÅŸoförlere kadar birçok sektörün sorunlarına ve ihtiyaçlarına hitap etmektedir. IRU aynı zamanda TIR sisteminin uluslararası garantörüdür. Bu sayede araç, giden sınır kapısında kontrol edildikten sonra ek kontrollere gerek kalmadan yolu üzerindeki diÄŸer sınır kapılarından geçebilmektedir.
Yazımızda ilk olarak bagajı taşıyan aracın taşıdığı bagaj, araçları kullanan sürücüler ve sürücülerin kullandığı araçlar ile ilgili belgeleri anlatacağız. Almanız gereken kargo evrakları ÅŸunlardır: TIR Karnesi, KonÅŸimento, Manifesto, EÅŸya Faturası, Paket Listesi, MenÅŸe Åžahadetnamesi, SaÄŸlık Belgesi, A.TR Belgesi, T1 veya T2.
Sürücüler için gerekli belgeler ise: Pasaport, ilgili ülke için giriÅŸ veya transit vizesi, uluslararası sürücü belgesi ve/veya yerel taşıma otoritesi tarafından onaylanmış geçici belge, yanıcı ve tehlikeli madde taşımacılığı için ADR sürücü belgesi ( ADR'li belgeler src5 olacaktır. DeÄŸilse, yine de sorun deÄŸil.)
Araçla ilgili belgeler de ÅŸunlardır: Taco, TÜV sertifikası (bu ayrı belge, hız göstergesi ÅŸirketine bu uygunluÄŸu saÄŸlamaktadır.), Euro 5/6 veya hangi sınıfa ait olduÄŸunu belirten belge, L sertifikası, Araç Sertifikası "C" tescil belgesi, yeÅŸil sigorta, geçerli araç muayenesi, uygunluk belgesi ÅŸeklinde TIR (muayene geçerli veri gerektirir), çekici hizmetinden ve römorktan karne kullanılıyorsa belgelemektedir. Bir not eklemek gerekirse de Avrupa için, "RODER" (yani yola uygunluk belgesi) test merkezinden ayrı olarak elde edilmelidir. Åžu belgelere de ihtiyacınız vardır.
Karşı Belge: Ä°hracatçı firma, bazı ihracat gönderilerinin alıcısı olarak alıcı firmanın bankasını listeleyerek banka adına malları sevk etmektedir. Bu gönderiler için orijinal ATR, fatura ve alıcı tarafından talep edilen belgeler mal ile birlikte deÄŸil banka aracılığıyla gönderilecektir. Bu yüklemelere belge tabanlı yüklemeler denmektedir. Mallar uluslararası sevk edilecekse, teslimattan önce ödemenin garanti edildiÄŸi bankadan yazılı bir belge olmadan mallar güvenilir bir ÅŸekilde teslim edilmeyecektir bu yüzden karşı belge gereklidir.
Gümrük Çıkış Beyannamesi: Tüm ülkelere taşınan ürünlerle ilgili tüm bilgileri içeren, hareket ülkesinin ihracat birliÄŸi ve gümrük idaresi tarafından onaylanmış bir belgedir.
CMR: Taşımacılığın CMR ÅŸartlarına uygun olarak gerçekleÅŸtirildiÄŸini belirtmek için uluslararası Marchandises Routiers (CMR) ÅŸartlarını kabul eden ülkeler tarafından kullanılan bir karayolu taşıma belgesidir. CMR, Türkiye'ye, Türkiye'den veya Türkiye üzerinden uluslararası karayolu taşımacılığı için geçerlidir. Buna, ihracatçı firmanın adı ve adresi, ithalatçı firmanın adı ve adresi, malların teslim edileceÄŸi yer, yükleme yeri, tarih, mal türü, paket türü ve sayısı, toplam ağırlık, teslimat türü dahildir. Gönderici ve alıcı arasındaki sözleÅŸmeye dayalıdır. Ä°hracatçı, ihracatçının gümrük memuru veya imalatçı tarafından hazırlanır ve taşıyıcıya teslim edilmektedir.
KonÅŸimento: Taşıyıcının gönderiyi teslim aldığını gösteren belgedir. Bu belge, yükün taşıma hizmetlerinden doÄŸan eylem ve sorumlulukları taşıyıcıya devretmektedir. Bu nedenle konÅŸimento, taşıma, teslim alma ve teslim koÅŸullarını içermektedir. Yasal bir belge olan bu sözleÅŸme, alıcının onayından sonra satıcıya sunulmaktadır.
Freight Prepaid: Bu, bir ihracatçı tarafından ödenen navlun ödemesi için kullanılan uluslararası bir terimdir.
Navlun: Bu, uluslararası nakliye maliyetidir.
Bunların dışında bazı dolaşım belgeleri de almanız gerekmektedir. ÖrneÄŸin, ATR Dolaşım Belgesi: Sanayi ürünlerinin AB ülkelerinde Türkiye'de serbestçe dolaÅŸmasına veya AB ülkelerine Türk menÅŸeli ürünlerin ithalatında belirli tavizler verilmesine olanak saÄŸlayan belgelere ATR belgeleri denmektedir.
EUR-1 dolaşım sertifikası: Bu belgelerin işlevleri ATR belgelerinin işlevlerine karşılık gelmektedir.
INF-2 belgesi: Türkiye'de serbestçe dolaÅŸan girdilerin üçüncü ülkelere gönderilmesi ve nihai ihraç ürünü içindeki malların serbest dolaşım hakkı ile bunlarla ilgili iÅŸlemlerde Türk girdilerinin gümrükten muaf tutulmasını tanımlayan bir belgedir.
MenÅŸe Åžahadetnamesi: Ä°hracatın düzenlendiÄŸi ve onaylandığı ülkeden olduÄŸunu veya gördükleri deÄŸiÅŸiklik ve iÅŸlemlere göre o ülkeden sayılması gerektiÄŸini gösteren belgedir. Bu belgelerin dışında ÅŸu belge, fatura ve formlar da gereklidir: Kontrol belgesi, saÄŸlık belgesi, kalite belgesi, konsolosluk faturası, tasdikli fatura ve ABC formu.
Tüm bu gereklilikleri tamamladığınızda bile tamamen hazır sayılmazsınız. Uluslararası bir kamyon ÅŸoförü olmak için belirli eÄŸitimlere ve gerekli becerilere sahip olmanız gerekmektedir. Uluslararası bir kamyon ÅŸoförü olmak için bir kiÅŸinin birkaç farklı belgeye sahip olması gerekmektedir. Karşılanması gereken en temel koÅŸul ÅŸu ÅŸekilde ifade edilebilir: C Kategorisi sürücü belgesine sahip olmak (C Kategorisi sürücü belgesi almak için B Kategorisi sürücü belgesi gereklidir), en az lise diploması gereklidir, uluslararası bir kamyon ÅŸoförü olmak için gerekli tıbbi muayeneyi geçmek, adli sicil kaydınızın olmaması gerekmektedir.
Bu saydığımız ÅŸartlar temel olarak uluslararası bir kamyon ÅŸoförü olmak için gereken niteliklerdir. Gerekli olan tek ek belge, diÄŸer gereklilikler gerekli olmasına raÄŸmen, Kategori C sürücü belgesidir. Adli sicil kaydı bulunmayan, gerekli saÄŸlık koÅŸullarını saÄŸlayan, en az 21 yaşında olan, en az ilkokul mezunu olan ve C Kategorisi sürücü belgesine sahip olan herkes tır ÅŸoförü olabilmektedir. Uluslararası bir kamyon ÅŸoförü olmak için gereken tek ek belge dediÄŸimiz gibi, Kategori C sürücü belgesidir.
Tüm bunları saÄŸlarsanız uluslararası bir ÅŸoför olursunuz ve uluslararası taşımacılık yapabilecek konuma geleceksinizdir. Åžimdiden hepinize iyi yolculuklar.