Hepnakliye, hep lojistik, tam lojistik
H E P N A K L Ä° Y E
Logo

We take a bottom-line approach to each project. Our clients consistently, enhanced brand loyalty and new leads thanks to our work.

Nakliye Filomuza Katılın

Türkiye’de Ä°hracatın Önemi

Dünya genelinde bile çokça öneme sahip olan ihracat ülkemiz için de oldukça önem arz etmektedir. Dış ticaret ülkemiz için çok gerekli bir unsurdur. Dünyadaki siyasi sınırların deÄŸiÅŸmesi, ticari blokların kurulması, doÄŸu bloklarının çöküÅŸü, yapılan ülkeler arası anlaÅŸmalar sayesinde ve en önemli olarak Dünya Ticaret Örgütü’nün kurulmasıyla dış ticaretin yapılabileceÄŸi pazarlar çoÄŸalmıştır. Bu pazarların çoÄŸalmasıyla birlikte yeni ihracat ve dış ticaret fırsatları doÄŸmuÅŸtur. En ucuz fiyata en kaliteli ve en hızlı üretimi elde etmek için yarışan rekabetçi üreticilerin de ortaya çıkmasıyla dünya ekonomisi olumlu anlamda etkilenmiÅŸ ve zamanla da küreselleÅŸmeye baÅŸlamıştır. Tarih olarak bakacak olursak Ä°kinci Dünya Savaşı sonrası kurulan dünya düzeni neredeyse yetmiÅŸ yıldır deÄŸiÅŸmemektedir. Fakat son otuz yılda özellikle ekonomi, siyasi, askeri alanda gerçekleÅŸen geliÅŸmeler ve deÄŸiÅŸimler bir yandan ÅŸok etkisi yaratıp bir yandan çok güçlü bir etkiye sahip olarak dünyayı ve dengeleri alt üst etmiÅŸtir. Bu yüzden bilinen dünya düzeni ve merkezi deÄŸiÅŸmiÅŸtir. Ülkemiz ise konum olarak çok büyük avantajlara sahiptir ve bu deÄŸiÅŸimi özümseye baÅŸlamıştır ama daha da özümsemesi için dünya pazarına girmelidir. Türkiye konumunu daha da stratejik kullanırsa eÄŸer güçlü ekonominin bir parçası olma imkanına sahiptir. Dünya üzerindeki az geliÅŸmiÅŸ hatta geliÅŸmemiÅŸ olarak nitelendirilen ülkeler; teknoloji (teknolojiden kastımız bilgiye kolay ulaÅŸabilmek, elektronik ortamlarda bulunmak vs.), iletiÅŸim (bu sayede dünya üzerindeki etkileÅŸim kolaylaÅŸacaktır), biliÅŸim, ihracat, finans, nakliye, enerji, otomotiv, internet,  güvenlik, saÄŸlık, ilaç, kimya, lojistik, gıda ve tarım gibi alanlara yönelmekle kendilerini bir adım ileriye taşıyacaklardır. GeliÅŸmek isteyen bir ülke kurumsallaÅŸmalı ve ileride artacak deÄŸerlere yönelmelidir. Ä°hracatı oldukça fazla yapıp ithalatı en aza indirmelidir. Ä°hracatın döviz kuru üzerinden yapıldığını bilmekteyizdir. Döviz girdisi sayesinde ise birim maliyetler etkilenmez. Tasarruf ettikleri paralaro ve kazandıkları dövizi kendi ülkeleri içi teknolojiye, Ar-Ge’ye ve bilime yatırmalı, kendi ham maddelerini kendi iÅŸlemelidir. BaÅŸka ülkelerin boyunduruÄŸu altında, dışa bağımlı kalmaktansa kendi ülkesini yine kendi kalkındırmalıdır. Ürettikleri ürünlerin kalitesiyle dünya markaları ile rekabet edebilmelidir ve kendi topraklarını deÄŸerlendirerek çalışanları için istihdam yaratmalıdır. Ä°lkel yöntemlerden olabildiÄŸince uzak durup her sektörün modern haline ulaÅŸmayı hedeflemelidir (modern tarım, modern üretim vb.). Bir nevi klasik ve geleneksel yöntemlerin dışına çıkarak daha yaratıcı ve özgün bakış açıları kazanmayı hedeflemelidir. Bütün bunları gerçekleÅŸtirebilmek ve kendi ülkenizi kalkındırabilmek içinse ihracat aynı zamanda da dış ticaret ile olabildiÄŸince içli dışlı olup kendinizi dünya pazarında tanıtmalısınızdır.

Türkiye’de ihracatın önemini ise buradan anlayabiliriz, eÄŸer radikal (sanal veya gerçek) yatırımlar yaparsanız sürekli, üretirseniz ve her ÅŸeyden önemlisi dediÄŸimiz gibi küresel dünya pazarlarına ihracat yaparsanız ülkemiz bu yeni dünya düzeninde kalkınmayı baÅŸaracaktır. Ä°hracatın Türkiye için önemine biraz daha detaylı deÄŸinelim. EÄŸer Türkiye kendi ham maddelerini güzelce iÅŸleyip kullanabiliyorsa hatta baÅŸka ülkelere ihracatını yapabiliyorsa o ülke bağımsız sayılmaktadır. Türkiye’nin de tamamen edinmesi gereken siyasi ve ekonomik açıdan bağımsızlıkları saÄŸlamaktadır ve bu bağımsızlıkları edinmek ihracattan geçmektedir. Türkiye’de ne kadar çok ihracat yapılırsa kiÅŸi başına düÅŸecek olan pay artmaktadır ve bu sayede hem bireysel hem de toplumsal yarar saÄŸlamaktadır. Birey toplum demektir ve eÄŸer toplum birbiriyle iyi geçinirse ülke genelinde huzur olacaktır. Ä°hracat’ın bir diÄŸer önemi ise Türkiye’nin pazarını baÅŸka ülkelere yani dünyaya tanıtırken dolaylı yoldan kültürel zenginliklerini de duyurmuÅŸ olacaktır. Bu da ülkemize turist çekecektir ve yine maddi olarak kalkınacağızdır. Ülkemizde üretimi fazla olan ve boÅŸa giden ürünler var ise de ihracat bu konuda da çok yardımcı olmaktadır. O ürünlerin kullanım oranlarını ve üretim vardiyalarının süresini arttırmak mantıklı olacaktır. Böylece ölçek ekonomisine kısa sürede ulaÅŸmış olacağızdır. Ülkemizdeki istihdam oranını arttırmak için de oldukça yararlıdır. Farkı ülkere yapacağımız mal ve hizmet ihracatı, ülkemizde yeni iÅŸ olanakları yaratacaktır. Dünya pazarında yer etmemiz bize bilgi edinme açısından da oldukça fazla ÅŸey katacaktır. Ülkemizde her firma ihracat yapmamaktadır. Bunun nedeni ne olur, iflas eder miyim veya nasıl yapılacağını bilmemekten kaynaklanmaktadır. Neyse ki ülkemizde bu firmalara dünya pazarından edindikleri bilgi ve uzmanlıkla yardım etmeye hep hazır olan ticari geliÅŸtirme kuruluÅŸları bulunmaktadır. Ä°hracat, ülke genelinde insanları giriÅŸimciliÄŸe, pazarlamaya, lojistiÄŸe veya taşımacılığa özendirmektedir bu da çok iyi bir avantajdır. Ülkemizin berrak zihinlerinin dışarıya beyin göçü yapmasının yanı sıra ihracat sayesinde ülkemizin reklamını yaparak tersine bir beyin göçü gerçekleÅŸtirme imkanına sahipizdir. Artık dünya pazarının da bir parçası olduÄŸumuza göre bu bizim siyasi ve politik iliÅŸkilerimize de yansıyacaktır. Ä°hracat, Türkiye ile diÄŸer ülkeler arasında olan çözülememiÅŸ veya çözülemeyen birtakım problemlerin çözülmesinde de çok yardımcı bir rol oynamaktadır. EÄŸer dünya genelinde hiçbir ülkeyle siyasi veya ticari bir sorunumuz, borcumuz olmazsa kendimizi olabildiÄŸinde iyi tanıtabiliriz. Bu da yetmezmiÅŸ gibi pazarda edindiÄŸimiz yer kalıcı olacaktır.

Maddi açıdan bakacak olursak zaten tüm firmalara, sektörü fark etmeksizin lojistik, nakliye, ve taşıma firmaları gibi sürekli devam edecek olan bir gelir akışı saÄŸlamaktadır. Dünya pazarlarına açılmamızı saÄŸlayan ihracat, aynı zamanda o pazarlardan pay almamızı da saÄŸlamaktadır. Bu payları ise zamanla dünya pazarındaki diÄŸer rakip firmaların uyguladığı taktikleri görerek öÄŸrenerek ve uygulayarak daha çok almayı baÅŸarabiliriz. Rakip firmalar demiÅŸken ihracatın bir diÄŸer önemi ise rekabet ortamı yaratmasıdır. Rekabet eden bir firma ise sürekli deÄŸiÅŸen yeniliklere farklı metod ve taktiklerle ayak uydurmaya çalışacaktır bu sayede de ülkeye ticari açıdan katkıda bulunmuÅŸ olacaktır. Ülkemizde ise dünyanın her yerinde olduÄŸu gibi denge kurmamız gerekmektedir. Ä°thalat ve ihracat dengesi çok önemlidir. Bu dengeyi, ihracatı düzgün ve dozunda yaptığımız takdirde tutturabiliriz. Böylece dış ödeme dengesizlikleri ortadan kalkmaktadır. Ek olarak, ülkemizde olan ticari arzlara göre genel dalgalanmalardan ve deÄŸiÅŸen tüketici taleplerinden kaynaklı dalgalanmaların da önüne geçebilmekteyizdir.

Firmalar için de oldukça fazla etkisi olan ihracatın, bir ülkenin firmasına kattığı deÄŸer zaten ülkeye katılmış demektir. Ülkemizdeki firmalara etkisini de ÅŸöyle anlatabiliriz. Pazar payını dünya genelinde geniÅŸletme fırsatı tanımaktadır. Ülkemizin iç pazarında potansiyelimizi tam olarak kullanamıyorsak üretimi arttırmamızda yardımcı olur ve potansiyelimizi ortaya çıkarmamızda katkıda bulunmaktadır. Yine ülkemizin iç pazarında bir durgunluk varsa bunu ortadan kaldırabilmekte ve hep hareketli bir iç pazar olmasını saÄŸlamaktadır. Aynı zamanda dış pazarlarda ticaret yaparak iç pazarda gerçekleÅŸen rekabeti yaymaktadır. Daha önce kendi ülkemizde kullanıp denediÄŸimiz ürünler ihraç etmek daha kolaydır. Ek olarak da pazar araÅŸtırması maliyetini azaltmaktadır. Dünya pazarında yaÅŸanan yoÄŸun rekabet, firmaları da ihracatçıları da ürünlerini müÅŸterilere satma isteklerinden dolayı gerektiÄŸi gibi düzenlemektedirler. Firmalar müÅŸterilerinin isteklerine göre neyi nasıl kullanacaklarını öÄŸrendikleri yani know-how düzeyini yapmayı daha iyi öÄŸrenmektedirler. Ä°hracatın Türkiye için öneminden bahsettik eÄŸer ülke olarak en büyük geliÅŸmiÅŸlik sembollerinden biri olan ihracattan sapmazsak ileride çok daha geliÅŸmiÅŸ bir ülke olarak var olmaya devam edeceÄŸizdir.

Yorum Gönderin