Hepnakliye, hep lojistik, tam lojistik
H E P N A K L Ä° Y E
Logo

We take a bottom-line approach to each project. Our clients consistently, enhanced brand loyalty and new leads thanks to our work.

Nakliye Filomuza Katılın
  • Admin
  • 2022-09-20
  • trabzonlimanı;taşımacılık;taşımacılık;nakliyehizmetleri;lojistikhizmetleri;istenakliye;evdenevetaşımacılık;asansörlünakliye;güvenilirnakliyehizmeti;evdeneve

Trabzon Limanı, Türkiye'nin Trabzon ilinde bulunan bir limandır. IMO numarası 24882'dir. Trabzon Gateway, ISPS kod sertifikasına sahiptir. Liman 2 ton/saat elleçleme ve 100 ton depolama kapasiteli kaydırak yapısına sahiptir. Toplam rıhtım uzunluÄŸu 1525 metre  olan Trabzon limanının ortalama derinliÄŸi 2,5 metre ile 10 metre arasında deÄŸiÅŸiyor.

Bugüne kadar çeÅŸitli liman tanımları yapılmıştır. Her birinin tüm fonksiyonlarını kapsayan genel bir port tanımlamak mümkün deÄŸildir ve ikisi arasında  önemli farklar vardır. Ticaret deÄŸiÅŸtikçe limanlar da deÄŸiÅŸir. Nakliye hizmeti veren nakliye firmaları da deÄŸiÅŸir tabii ki. Genel tanımı ile liman; “Buralar, barınma, yük nakletmek, yolcu ve yükleri diÄŸer ulaşım araçlarına nakletmek ve destek yardımlarından çeÅŸitli hizmetler almak amacıyla trenlerin durup kalktığı hizmet üretim merkezleridir”. Bir baÅŸka tanıma göre  liman; Malları veya insanları gemiden kıyıya, gemiden gemiye, kıyıdan gemiye, gemiden gemiye, gemiden gemiye, gemiden gemiye veya baÄŸlama yerine girmek için araç veya araçlara sahip olmak, malları karada teslim edilene kadar korumak veya denizde fark etmeksizin. Bu sayede nakliyat hizmeti daha düzgün verilir. Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili olup 8333 km kıyı ÅŸeridine sahiptir. UzunluÄŸu ve doÄŸal limanları nedeniyle Asya'yı Avrupa'ya baÄŸlayan bir köprüdür. Bu da nakliyat firmalarının önünü hep açmıştır.

Tarihçesine de biraz göz atalım.

Trabzon limanı aslen Moroz bölgesinde inÅŸa edilmiÅŸ, ancak MÖ 117-119 yıllarında mevcut liman alanına ilgiden dolayı inÅŸa edilmiÅŸtir. Bugünkü Gümrük Binasının bulunduÄŸu kayaya oyulmuÅŸtur. Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu döneminde komutan Hassan PaÅŸa eski rıhtım bölgesinde liman ve rıhtımlar inÅŸa etmeye baÅŸlamış, liman 1903 yılında General Vali Mazar PaÅŸa tarafından tamamlanmıştır. O dönemde Trabzon limanı, Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun en önemli beÅŸ limanından biriydi. Temeli 8 Temmuz 1946'da atıldı ve yeni liman 25 Haziran 1954'te tamamlandı ve Trabzon Vapuru'nun  yanaÅŸmasıyla açıldı. 1978 yılına kadar yerinde kalan Trabzon Limanı'nın artan gemi trafiÄŸini karşılamak için modernizasyonu ön plana çıkarılmış, 1980 yılında baÅŸlayan çalışmalar 1990 yılında tamamlanarak liman bugünkü haline dönüÅŸtürülmüÅŸtür. BaÅŸbakanlık ÖzelleÅŸtirme Ä°daresi BaÅŸkanlığı'nın ihalesi sonucunda Trabzon Limanı'nın 30 yıl süreyle iÅŸletme hakkı Trabzon Liman Ä°ÅŸletmeciliÄŸi A.Åž.'ye devredildi. Limanın adı daha sonra Alport olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir. Trabzon Limanı 2003 yılında Albayrak Grubu tarafından Alport adı altında iÅŸletildiÄŸinden bu yana toplam 16 milyon dolarlık yatırım yapılmış ve makine parkına 100 tonluk mobil vinç baÅŸta olmak üzere 30 yeni iÅŸ makinesi eklenerek geniÅŸlemektedir. liman Daha fazla derinlik. Trabzon limanı, özelleÅŸtirme sonrası gerçekleÅŸtirilen geniÅŸleme ve modernizasyon çalışmaları nedeniyle bölgede ticareti kolaylaÅŸtırmıştır. Trabzon nakliyat konusunda oldukça önemli bir ÅŸehirdir. Bunu hem ÅŸehir içinde hem de ÅŸehir dışında yapılan ticaretten anlayabiliriz.

Ülkemiz, Avrupa ve OrtadoÄŸu ile  Türk ülkeleri arasında  bir ticaret köprüsüdür. Deniz taşımacılığının karayolu taşımacılığına göre daha ucuz ve güvenilir olması limanların önemini artırmaktadır. Özellikle DoÄŸu Karadeniz limanlarından biri olan Trabzon limanının transit trafik açısından önemi uzun zamandan beri bilinmektedir  Trabzon limanının hinterlandı. CoÄŸrafi konumu itibariyle DoÄŸu Anadolu'nun kalıntılarını Kafkas ülkeleri, Ä°ran ve Asya ülkeleri oluÅŸturmaktadır. Kara, deniz ve hava yoluyla uluslararası ticaret, denizcilik ve turizm için önemli bir ulaşım merkezi ve aynı zamanda yolcu giriÅŸ ve çıkışı için bir deniz hudut kapısıdır. Ä°ran ve Avrupa arasındaki ticaret, Trabzon limanı üzerinden Arap Yarımadası çevresine göre 25 gün daha kısadır ve bu da ticareti hızlandırır. Yani nakliye Trabzon’da günden güne hızlanır. Trabzon limanı, doÄŸuda Narlık Burnu, kuzeyde batıda Ä°skul Burnu  ve  bitiÅŸik Türk egemen suları tarafından çizilen çizgilerle sınırlanan deniz ve kıyı bölgesi içinde yer almaktadır. Trabzon limanı,  kuzeye  çizilen  iki hayali bir millik çizgi arasında deniz  üzerine kurulmuÅŸtur. Ä°lk rota batıda Hacibesir Nehri'nden, ikinci rota doÄŸuda Cape Hopis'ten baÅŸlıyor. Bu hatlar arasındaki üçüncü baÄŸlantı hattı, baÄŸlantı noktası alanını gösterir. Liman iki  bölüme ayrılmıştır. Ä°ç liman, dalgakıran içindeki alan ve küçük dalgakıranın köÅŸe alanından oluÅŸmaktadır. Ä°ç Liman ve Ä°ç Liman'ı ayıran bölgeden oluÅŸur. Trabzon limanı ağırlıklı olarak Trabzon, Rize, Giresun, GümüÅŸhane, Erzincan ve Erzurum illerine hizmet vermektedir. Böylece taşımacılık Trabzon’da çok sık yapılmaktadır.

Biraz da bu özelliklerinin katkısıyla verdiÄŸi hizmetlere detaylı bilgilerle göz atalım.

Trabzon liman sahası gümrüklü alandır ve geçici depolamaya tabidir. Ä°thalat, ihracat ve transit kargolar limanlarda iÅŸlenmekte, açık ve kapalı depolama alanlarında depolama terminal hizmeti verilmektedir. Trabzon limanında sunulan hizmetler ÅŸunlardır:

-Yükleme, boÅŸaltma, aktarma, taşıma iÅŸleri ve bu iÅŸler için gerekli tesislerin inÅŸası ve iÅŸletilmesi.

-Su temini, drenaj, gemiye nakli ve bu iÅŸler için gerekli tesisler kurar ve iÅŸletebilirsiniz.

-Depolar, antrepolar, hangarlar, açık alanların ve yolcu salonlarının yapımı ve iÅŸletilmesi için demirleme ÅŸamandıralarının yapımı ve iÅŸletilmesi.

-Kılavuzluk, römorkör ve palamar operasyonlarını yürütmek. Kumarhaneler, restoranlar, büfeler, dolaplar gibi yolcu ihtiyaçları tatmin edici tesis ve hizmetlerin inÅŸası ve iÅŸletilmesi.

Trabzon Liman BaÅŸkanlığı kaliteden ödün vermeden faaliyetlerini sürdürmekte, aynı zamanda çevre ve iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi konularına da büyük önem vermektedir. Liman, kalitenin önemi için ISO 9001 sertifikasına, çevre bakımı için ISO 14001 sertifikasına ve iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸinin önemi için OHSAS 18001 sertifikasına sahiptir. Trabzon Liman Ä°ÅŸletmeciliÄŸi, müÅŸterilerine kaliteli hizmet sunarak hizmetlerinin kalitesini ve verimliliÄŸini artırmayı ve müÅŸteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmayı hedeflemektedir.

Trabzon Limanı; Karadeniz bölgesinde yer alan Samsun, Rize ve Hopa limanları ile birlikte önemli bir limandır ve bölge ekonomisi için büyük önem taşımaktadır. Ancak dezavantajı, bu limanlardaki altyapı eksikliÄŸi ve hinterlandındaki zayıf baÄŸlantıdır. Bu limanlardan sadece Samsun Limanı demiryolu ile baÄŸlantılıdır ve merkez limandır. Ancak Rize ve Hopa limanları gibi Trabzon limanı da ağırlıklı olarak kendi bölgesi ve transit trafiÄŸine hizmet vermektedir. Ayrıca Trabzon endüstriyel olarak geliÅŸmemiÅŸtir ve yeterli ekili alana sahip deÄŸildir. Bu nedenlerle birçok tarım ve sanayi ürünü diÄŸer devletlerden ve limanlardan ithal edilmektedir. Bu açıdan bakıldığında, Trabzon limanı rekabet açısından bölgenin ve diÄŸer rakip limanların geliÅŸimini yakından takip etmeli, limanın güçlü ve zayıf yönlerini öne çıkarmalı ve bunları kendisiyle karşılaÅŸtırmalıdır. Obit Tüneli'nin açılmasıyla birlikte Trabzon Limanı'nın DoÄŸu Anadolu, GüneydoÄŸu Anadolu, GAP ve Ä°ran gibi bölgesel yüklerin aktarılmasına büyük katkı saÄŸlayacağı açıktır. Aynı ÅŸekilde Karadeniz kıyısından Batum Demiryolu'nun Samsun Demiryolu ve Erzurum Demiryolu ile baÄŸlanması da Türk limanlarının bu rekabet gücüne çok olumlu etki yapacaktır. Ancak Obit Tüneli'nin tamamlanması sonucu alan artmıştır. Yerel limanın teknik altyapısının beklenen yük trafiÄŸine paralel olarak  tamamlanması önemli bir husustur. Aksi takdirde Ä°ran transit gönderilerini teslim alamayabilirsiniz. ÖzelleÅŸtirme sonrası yatırımlar, Trabzon Limanı'nın orta vadede artan kargo hacimlerini karşılamak için kargo elleçleme kapasitesini artırmasını saÄŸlayacaktır. Åžu anda limanın en büyük sorunu kargo eksikliÄŸidir onun dışında saydıklarımızla gayet iyi bir haldedir.

Yorum Gönderin