We take a bottom-line approach to each project. Our clients consistently, enhanced brand loyalty and new leads thanks to our work.
Samsun Limanı ya da iÅŸletmeci ÅŸirketin tabiriyle Samsun Limanı, Karadeniz bölgesinin en büyük limanıdır. Her zaman bir liman kenti olan Samsun'un limanı olmadığında iskele bu iÅŸlevi görmüÅŸtür. 1910 yılında Ä°ngiltere ile kentte bir liman yapılması konusunda anlaÅŸmaya varılmış, ancak I. Dünya Savaşı'nın baÅŸlaması projenin gerçekleÅŸtirilmesine engel olmuÅŸtur. 1923 yılında milli malı olan bu iskelelerin yapımına 1953 yılında baÅŸlanmış ve 1963 yılında inÅŸaat sırasında hizmete açılmıştır. Ek olarak, liman 1990 yılında bir endüstriyel rıhtım ile geniÅŸletildi. Gelin nakliye hizmeti açısından geliÅŸmiÅŸ olan bu limana daha detaylı bakalım.
ÖzelleÅŸtirme kapsamında liman, 2010 yılında 36 yıllığına 125.2 milyon dolara Ceynak Lojistik'e devredildi. Samsun Limanı'nda ilk boÅŸaltma hizmetleri, biri özel iÅŸletmeciye ait Park Ä°skelesi'ni kullanan Çaparcılar DerneÄŸi tarafından baÅŸlatıldı. Bu iskeleler 6 Ocak 1944 tarihinde Devlet Liman BaÅŸkanlığı tarafından iÅŸletmeye alınmış ve aynı gün Devlet Demiryolları ve Liman BaÅŸkanlığına teslim edilmiÅŸtir. Liman iÅŸletmeciliÄŸi, 29 Ocak 1944 tarihinde Ä°l Limanlar Genel MüdürlüÄŸü'ne, aynı gün Devlet Demiryolları ve Limanlar Genel MüdürlüÄŸü'ne devredilmiÅŸtir. Bu Müdürlük, limanda bulunan mekanik ve mekanik olmayan deniz araçlarını (mavnalar ve çekme motorları) satın alarak 1 Mart 1944’Te limanın fiili iÅŸletmesine baÅŸlamıştır. Liman, 29 Temmuz 1953 tarihinde yürürlüÄŸe giren 6186 sayılı Kanun ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Ä°ÅŸletmesi'ne devredilmiÅŸ ve halen bu ÅŸirket tarafından iÅŸletilmektedir. Genelde nakliye firmaları tarafından kullanılır. Fakat demir yolu ve kara yoluna göre nakliyat hizmetleri deÄŸiÅŸebilmektedir. Samsun Limanı'nın inÅŸası için en ciddi giriÅŸim, 1910 yılında bir Ä°ngiliz müÅŸavir mühendislik kuruluÅŸu tarafından etüt ve proje yaptırılmasıyla olmuÅŸtur. Proje 1912'de tamamlandı, ancak I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesi giriÅŸimin gerçekleÅŸmesini engelledi. Cumhuriyet'te baÅŸlayan imar hareketi sırasında Samsun Limanı'nın yapımına iliÅŸkin bazı önlemler alınmış, ancak yapımına izin veren bir kanun çıkarılsa da uygulanamamıştır. Bu durum, nakliyat firmaları için bir avantaj olmuÅŸtur. Liman 1953 yılına kadar demirlemeye açık kaldı. Ancak DoÄŸu Karadeniz ile Ä°ç Anadolu'yu birbirine baÄŸlayan bu kıyı kentinde artan yük trafiÄŸi, bir liman inÅŸasını gerektirdi. 1953'ün baÅŸlarında uluslararası bir bankadan Türkiye'de beÅŸ liman projesini gerçekleÅŸtirmek için 12, 5 milyon dolarlık krediyi geri çektikten sonra, tam ölçekli aÅŸama baÅŸladı. Limanın yapımı 27 Temmuz 1953’Te Alman kooperatifi Rar-Philippe-Hezman Heohtiet Engineering'e ihale edilmiÅŸ ve 3 Eylül 1953'te sözleÅŸme açılmıştır. 1963 yılında limanın yapım aÅŸamasında, 776 metre uzunluÄŸundaki rıhtıma toplam 40 ton kapasiteli on adet elektrikli vinç kuruldu. Ayrıca 1963 yılında iki konveyör vinci kuruldu. 1965 yılında demir cevheri gibi dökme yüklerin yüklenmesi için bir konveyör sistemi de inÅŸa edildi. 776 metre uzunluÄŸundaki rıhtıma 5 ton kapasiteli iki adet elektrikli vinç eklendi. 1990 yılında sanayi rıhtımının tamamlanmasının ardından toplam 70 ton kapasiteli beÅŸ adet STFA elektrikli vinç iÅŸletmeye alındı.
Daha detaylı teknik özelliklerine de göz atalım.
Pilotaj - çekme kılavuzu, limanlara giren ve limandan ayrılan gemiler için zorunludur. 1000 grostonun altındaki Türk gemileri ile 500 grostonun altındaki yabancı gemilere römorkör vergisi uygulanmaz. Limanda 2500 beygir gücünde 3 adet römorkör ile 24 saat hizmet verilmektedir.Gemiler bir kılavuz botu, 3 römorkör, 2 palamar botu ve 1 servis botu içerir. Yük Elleçleme Ekipmanları Liman elleçleme ekipmanları, 25-42 tonluk 3 dolu konteyner forklifti ve 8 tonluk 2 boÅŸ konteyner forklifti, 3-35 tonluk 19 rıhtım vinci, 10 tonluk 2 saha vinci, 5-25 tonluk 6 mobil vinç, standart ve 7 adet kısa direkli forklift ve 2 adet 1,6 tonluk mini yükleyici. Yükleme ve boÅŸaltma için 35 tonluk genel maksatlı vinçlerin kullanıldığı limanda konteyner kargoları için boÅŸ alan bulunuyor. 3. Taraf Elleçleme Ekipmanları 8 Tonluk Kovalı Polip Rıhtım Vinci bulunur. Dökme kargo, limanda 30.000 ton TMO kapasiteli tahıl silosunda hazırdır ve hizmet verir.
Feribot Limanın, Kuzey Avrupa, BDT ve Orta DoÄŸu ülkeleri arasında intermodal demiryolu, kara ve deniz taşımacılığına izin veren bir feribot köprüsü sistemi vardır. YanaÅŸma rampası 184,5 m uzunluÄŸa ve 26,5 m ve 7,4 m geniÅŸliÄŸe sahip olup 12.000 dwt tren vapuruna uygun bir drafta sahiptir. Kıyı ÅŸeridi tekne yükseklik ayarı hidrolik olup, köprünün ilerideki trafiÄŸi de dikkate alarak 3 veya 5 sıra gitme imkanı bulunmaktadır. Serbest bölge limanının bitiÅŸiÄŸindeki 71.000 metrekarelik serbest bölge, 1998 yılı sonundan itibaren faaliyete geçmiÅŸtir. Samsun Limanı'nda 1 adet pilot botu, 3 adet römorkör, 2 adet palamar gemisi, 1 adet servis botu, 25 ila 42 ton arası dolu konteynerler için 3 adet forklift ve 8 ton üzeri boÅŸ konteynerler için 2 adet boÅŸ konteyner, 2 adet forklift ve 19 adet rıhtım vinci bulunmaktadır. 3 ila 35 ton arasında taşıma ekipmanları 10 ton rıhtım vinci, 2 saha vinci, 5 ila 25 ton arasında 6 mobil vinç, 5 standart ve 7 kısa direkli forklift ve 1,6 tonluk mini yükleyici 2 adet içerir. Limanda, 35 tonluk genel maksatlı vinçlerle yükleme ve boÅŸaltma yapılan konteyner kargoları için açık alan bulunmaktadır. Liman içerisinde TMO'ya ait 30.000 ton kapasiteli bir tahıl silosu bulunmakta olup, 1998 yılı sonundan bu yana limana bitiÅŸik 71.000 metrekarelik bir serbest ticaret bölgesi faaliyet göstermektedir. Feribot limanında ayrıca, kuzey Avrupa, BDT ve Orta DoÄŸu ülkeleri arasında demir yolu, kara yolu ve deniz taşımacılığının bir kombinasyonunu saÄŸlayan bir feribot köprüsü sistemi bulunmaktadır. Bu sistem ÅŸehir içindekiler tarafından da kullanılır.
DeÄŸeri zamanla beÅŸ kat artmıştır. Samsun Limanı'nın özelleÅŸtirilmesinin 15 yıldır kentin gündeminde olduÄŸunu anlatılmıştır, 2002 yılında limanın deÄŸerinin 15 milyon dolar ile 25 milyon dolar arasında olduÄŸunu hatırlıyoruz. GeçmiÅŸ yıllarda müzayedede Samsung Port için yapılan 125,2 milyon dolarlık ihaleye dikkat çeken yetkililer, ÅŸunları söyledi: Taşımacılık Samsun ilinde bu liman ile sıkça gerçekleÅŸir ve en büyük limandır bu yüzden 2002 yılında ödüllendirilmiÅŸtir.Tahminler yıllık 15 milyon ila 25 milyon dolar arasında deÄŸiÅŸiyordu. Bugün limanın özelleÅŸtirilen rakamı 125, 2 milyon dolar" dediler.36 yıl devir teslimi yapılmıştır. Samsun Limanı'nın deÄŸerinin beÅŸ yılda beÅŸ kat arttığını kaydetmiÅŸlerdi. Bu, kentin bir bütün olarak artan ekonomik deÄŸerini yansıtıyor ve nakliye Samsun için geliÅŸiyor. Liman ve tapuların satılık olmadığını söylediler. Ceynak Lojistik'e ise sadece 36 yıllık iyi niyet ile devredilmiÅŸtir. Böylece 5 yılda çok önemli bir mesafe kat ettik ve Samsun limanının özelleÅŸtirilmesiyle de büyük ekonomik faydalar saÄŸladık. Nakliyat Samsun’da günden güne geliÅŸmeye devam edecektir. Bugün Samsun, iki limanı olan tek Karadeniz ÅŸehridir. ÖzelleÅŸtirme kapsamında limanda yapılacak yenileme çalışmaları, "Karadeniz'den tüm Anadolu'ya açık büyük bir dağıtım merkezi" ile sonuçlanacak" denmiÅŸtir.
GördüÄŸünüz üzere siz okurlara Samsun Limanı’nı detaylı bilgiler ile anlattık. Umarız ki bu yazımız siz veya firmanız için olabildiÄŸince yardımcı olmuÅŸtur. Hepinize iyi okumalar dileriz.