We take a bottom-line approach to each project. Our clients consistently, enhanced brand loyalty and new leads thanks to our work.
Parsiyel taşımacılıktan bahsetmeden önce taşımacılığın ne olduÄŸundan bahsedelim. Taşımacılık son zamanlarda iç ve dış ticarette oldukça popüler hale gelmiÅŸtir. Taşıma denilince aklımıza hemen ÅŸehirler arası taşımacılık ve genel olarak uluslararası taşımacılık geliyor. Ülkeler arası taşımaya uluslararası taşımacılık denir. Ürünlerin bir ülkeden baÅŸka bir ülkeye taşınmasıdır. Taşımacılık sektöründe yer alan ÅŸirketler hem küresel hem de yerel pazarlarda faaliyet göstermektedir. DiÄŸer ÅŸirketlerin rekabet ettiÄŸi bir ortamda, her ÅŸirket her zaman geliÅŸmeye çalışır. Ülkenin ve iÅŸletmelerin geliÅŸimi için çok iyi bir avantajdır. Taşıma çift yönlü olup, müÅŸteri istediÄŸi zaman devam eder. Tek amacı müÅŸteri beklentilerini en hızlı, en kaliteli ve aynı zamanda en ekonomik ÅŸekilde karşılamaktır. Taşımacılığı sıklıkla kullanan sektörler: ihracat ÅŸirketleri, ithalat ÅŸirketleri, nakliye ÅŸirketleri, nakliyat ÅŸirketleri ve lojistik ÅŸirketleridir. Girdi fiyatlarının artması baÄŸlamında lojistik sektörü ulaşım için en uygun sektördür. Aynı zamanda lojistik sektörünün bir ulaşım aracı olarak deÄŸiÅŸmesi çok önemli. Lojistik sektöründe yer alan firmaların üretkenliÄŸi ve kalitesi geliÅŸiyor ve küresel rekabette kendilerini gösterme fırsatları sunuluyor.
Lojistik ve taşımacılığın en önemli unsuru olan ulaşım, malların bir yerden baÅŸka bir yere taşınmasıdır ancak bunu basit ve özlü bir ÅŸekilde açıklamak zordur. Biraz farklı ulaşım türlerinden bahsedelim. Taşımaların kendileri de birkaç kategoriye ayrılır. BaÅŸta da belirttiÄŸim gibi taşımacılık ÅŸehir içi taşımacılık veya uluslararası taşımacılık olmasına göre uluslararası taşımacılık ve yurt içi taşımacılık olarak ikiye ayrılabilir. Genellikle yollar, demir yolları, denizler, hava, boru hatları, su yolları vb. farklı gruplardır. Ticaretle ilgili malların taşınması için karayolu taşımacılığı, deniz taşımacılığı, hava taşımacılığı ve demir yolu taşımacılığı uygulanmalıdır. ÖrneÄŸin, uzun mesafeli gönderiler için deniz taşımacılığı kullanılabilir, ancak hemen teslimat gerektiren gönderiler için hava taşımacılığı seçilmelidir. Bir yandan, kara taşımacılığının kapıdan kapıya teslimatlar için hala yaygın olarak kullanıldığını görüyoruz. BildiÄŸiniz gibi, her ulaşım modunun kendine has özellikleri ve avantajları vardır. Yine elbette transit süre boyunca belirli kurallara uyulması ve doÄŸru uygulanması gerekir. Uzun mesafeli ve uluslararası gönderiler için gereken adımların ülke ve ÅŸehre göre araÅŸtırdığınızı zaman karşılaÅŸacağınız gibi deÄŸiÅŸebileceÄŸini lütfen unutmayın.
Åžimdi ise asıl konumuz olan parsiyel taşımacılığa gelelim. Lojistik sektöründe yaÅŸanan hızlı deÄŸiÅŸimler ve buna ihtiyaç duyanların farklı ihtiyaç, istek ve beklentileri esnek çözümlerin geliÅŸtirilmesine yol açmıştır. Esnek lojistik yöntemlerinin geliÅŸtirilmesinde müÅŸteri gereksinimleri ve istekleri de dikkate alındı. Parsiyel taşımacılık, müÅŸterilerimizin beklentilerini en uygun ÅŸekilde karşılamak için taşıma modlarımızdan biridir. Kısmen, kelimenin tam anlamıyla her ÅŸey anlamına gelmez. Kısmi kelime anlamı olarak parça demektir. Esnek ve hızlı çözümlerin geliÅŸmesi ile lojistik sektöründe sıkça kullanılan ve karşılaşılan bir terim haline gelmiÅŸtir. BölünmüÅŸ teslimat, en genel tanımıyla, farklı firmalardan bir veya daha fazla alıcı tarafından sipariÅŸ edilen ürün veya emtianın tek ve kombine sevkiyatlar halinde taşınması sürecine verilen terimdir. Yük teslimatları genellikle deniz, hava, kara ve demiryolu ile yapılır. BölünmüÅŸ gönderi, malları veya ürünleri aynı taşıma modunda (konteyner, uçak, kamyon, kamyon, kamyonet veya vagon) farklı alıcılara göndermenize olanak tanır. Parsiyel taşımacılık, farklı müÅŸterilerden gelen mal, ürün veya yüklerin aynı taşıma aracı kullanılarak aynı güzergahta taşınmasının lojistiÄŸidir. Parsiyel taşımacılık aynı zamanda genel yük taşımacılığı olarak da adlandırılır. Örnek vermek gerekirse parsiyel karayolu taşımacılığı, Ä°stanbul'dan Ankara'ya seyahat eden farklı kiÅŸilerin tek bir tır, tır veya kamyonet ile eÅŸya taşımasıdır. Parça taşımacılığında en temel amaç. Toplam kargo miktarı taşıma aracını doldurmasa dahi taşınması talep edilen tüm paketleri aynı yönde yükleyerek taşıma iÅŸlemini gerçekleÅŸtirecektir. Talep edilen her müÅŸteri, istediÄŸi bölgeye istenilen miktarda ürün göndermek isterse, talep, nakliye araçlarının (konteyner, uçak, kamyon, kamyon, pikap veya vagon) müÅŸterinin istediÄŸi hizmeti karşılamaya yetmemesidir. yeterli ise, bir lojistik ÅŸirketinden yapılan taşıma, kısmen tanımlanmış taşıma olarak kabul edilir.
Parsiyel gönderiler için gönderi türü yurt dışı veya yurt içi olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılmaktadır. Kargo Türkiye içinde ise bu durum ÅŸehirlerarası parsiyel taşıma hizmeti olarak ifade edilmektedir. Türkiye'den kısmi sevkiyata veya baÅŸka bir ülkeden Türkiye'ye kısmi sevkiyata uluslararası parça sevkiyatı denir. Parsiyel taşımacılık dört farklı adımda gerçekleÅŸir: rezervasyon, planlama, depolama ve sevkiyat. Bazı gönderiler için özel standartlar kullanılmaktadır. Bu ölçütler metreküp, ağırlık ve desi olarak sayılabilir. Parsiyel taşımalarda ağırlığın yanında taşınacak eÅŸyanın miktarı da çok önemlidir. Kara yolu taşımacılığında parsiyel taşımalar için kullanılan çeÅŸitli hesaplama esasları vardır. Bu hesap esasları yük metre, metreküp ve ağırlık hesap esasları olarak sıralanabilir. Kısmi yükü m3 formundan hesaplamak da çok önemlidir. Öncelikle taşınacak ürün veya eÅŸyanın geniÅŸliÄŸi, uzunluÄŸu, yüksekliÄŸi ve miktarı ile çarpın. Kısmi yük deÄŸerleri m3 sayılarından elde edilir.
Parsiyel taşımacılığın da kendi içinde türleri bulunmaktadır. Parsiyel gönderiler dört farklı gruba ayrılır. Bu türler kara, hava, deniz ve demir yoludur. En popüler parsiyel lojistik çözümlerinden biri de parsiyel kara yolu taşımacılığıdır. Bu prosedür, dağıtımın kara araçları kullanılarak güzergâh planlamasına göre yapılmasını saÄŸlar. Araçlara ürün veya eÅŸya yükleme iÅŸlemi kapıdan veya depodan yapılır. Parsiyel hava yolu taşımacılığı ile çeÅŸitli ürünler güvenli bir ÅŸekilde taşınabilmektedir. Ürünler veya mallar havaalanında yüklenir. Tüm uluslararası gönderilerde olduÄŸu gibi, uluslararası gönderilen ürünler de gümrük düzenlemelerine uygun olmalıdır.
Parsiyel nakliye çözümleri ayrıca konteyner ve açık kargo nakliye seçenekleri de sunulur. Deniz taşımacılığı, kargoların limanlardan gemilere yüklendiÄŸi ve gümrüklü kargo olarak taşındığı Türkiye'de kısmen kullanılmaktadır. Ray tercih edilen bir yöntem olmasa da kullanılabilecek alternatiflerden biridir. BaÅŸta Avrupa parça taşıma talepleri olmak üzere tüm parça taşıma talepleri için kendinize uygun deneyimli operasyon ekibi ile süreci mümkün olan en doÄŸru ÅŸekilde sürdürmesine yardımcı olan bir firma bulmalısınızdır.Parsiyel taşımacılığın avantajları da çok önemlidir gelin onlara göz atalım. Parsiyel lojistik hizmetlerinin saÄŸladığı baÅŸlıca faydalar ÅŸunlardır: Fiyatlandırma, yalnızca yük için gerekli alana göre hesaplanır. Bu nedenle, nispeten düÅŸük bir ücretle gönderilebilir. Teslimat tarihi, müÅŸteri veya alıcı gereksinimlerine göre ayarlanabilir. Deniz, gökyüzü ve yol ile entegre edilebilir. Aynı rotaya aynı aracı yükleyerek zamandan tasarruf edebilirsiniz. Güzergah planlaması sırasında bekleme süreleri en aza indirilerek zamanında teslimat garanti edilir. Firmanız tarafından saÄŸlanan Kilit MüÅŸteri Yönetim Sistemi ile lojistik süreç raporlanır ve güncel bilgi akışı görüntülenir.
Son olarak da dezavantajlarına göz atalım. Tam taşıma oldukça seridir. Size özel bir hizmet sunmaktadır ancak parsiyel yükler genele hitap ettiÄŸi için diÄŸer yükler yük için zorunludur.Parsiyel taşıma zaman içinde yavaÅŸtır. Kısmi teslimatlar, gümrükte takılma riski daha yüksektir. DiÄŸer kargo iÅŸlemleri kargonun teslim süresini uzatacaktır. Gümrükleme süresi daha uzun olabilir.Tabii ki, kırmızı çizgide baÅŸka gönderiler varsa, sizin teslimatınız beklemek zorundadır. Araç tam dolu deÄŸilse depoda uzun süre kalma riski vardır.
Parsiyel taşımacılık düÅŸünürseniz bunlara dikkat etmeniz gerekir.