We take a bottom-line approach to each project. Our clients consistently, enhanced brand loyalty and new leads thanks to our work.
"Nesnelerin Ä°nterneti" teriminin Türkçe karşılığı olarak sunulan Nesnelerin Ä°nterneti (kısaca IoT), günlük hayattaki nesnelerin diÄŸer nesnelerle veri alışveriÅŸinde bulunmasını ve birbirleriyle mükemmel bir ÅŸekilde senkronize olmasını saÄŸlayan bir teknolojidir. IoT, "Internet of Things " anlamına gelir. Kelimenin tam anlamıyla Türkçe'ye çevrilen "nesnelerin interneti" terimi, daha önce veri toplama ve bilgi alışveriÅŸi yapamayan, ancak yeni yetenekler kazanarak internete baÄŸlanabilen nesneleri ifade eder. Bu teknoloji, çevreden verilerin toplanmasını, iletilmesini ve iÅŸlenmesini saÄŸlayan akıllı Ä°nternet özellikli cihazlardan oluÅŸur. IoT cihazları, verileri bulut sistemleri veya verileri analiz edebilen diÄŸer uç cihazlarla baÄŸlamak ve paylaÅŸmak için aÄŸ geçitleri aracılığıyla toplanan verileri aktarır. IoT cihazları, çalışmalarının çoÄŸunu insan müdahalesi olmadan gerçekleÅŸtirir, birbirlerinden aldıkları bilgilere göre diÄŸer ilgili cihazlarla iletiÅŸim kurar.
Nesnelerin Ä°nterneti, kurumsal, üretim ve endüstriyel sektörlerdeki ÅŸirketlere çok çeÅŸitli faydalar saÄŸlayan uygulamaların yanı sıra gündelik hayatı kolaylaÅŸtıran bir uygulama alanıdır. Nesnelerin Ä°nterneti veya IoT kavramı, birbirine baÄŸlı bilgi iÅŸlem cihazları, dijital makineler, mekanik nesneler veya benzersiz bir tanımlayıcı tarafından saÄŸlanan bir insana ihtiyaç duymadan bir aÄŸ üzerinden veri iletebilen herhangi bir nesneyi ifade eder. Sektörlerdeki kuruluÅŸlar, daha verimli çalışmak, müÅŸterilerine daha iyi hizmet vermek, iÅŸ deÄŸerini artırmak, müÅŸterilerini daha iyi anlamak ve karar verme süreçlerini iyileÅŸtirmek için IoT teknolojilerini giderek daha fazla kullanıyor.
Nesnelerin Ä°nterneti (IoT), 1991 yılında Kevin Ashton tarafından tanıtılan ve saatlerden sayısız elektronik cihaza kadar tüm makinelerin birbirleriyle nasıl iletiÅŸim kurduÄŸunu açıklayan bir kavramdır.
Nesnelerin Ä°nterneti'ne bir örnek vermek gerekirse, bileÄŸinizdeki akıllı saatlerin kat edilen mesafeyi, atılan adımları ve tüm aktiviteler için kalp atış hızını kaydettiÄŸini unutmayın. Sensörler yardımıyla gerçekleÅŸtirilen bu tespit, belirli müÅŸteriler tarafından analiz edilerek hayatın düzenlenmesine katkı saÄŸlar. Bu iki cihaz arasındaki iletiÅŸim, Nesnelerin Ä°nterneti kavramını oluÅŸturan ana iÅŸlevdir. Nesnelerin Ä°nterneti, IoT kısaltmasıyla bilinen bu teknoloji, her "nesneye" benzersiz bir tanımlayıcı (UID) atar. Bu, verilerin insan müdahalesi olmadan birbirleriyle ve merkezi bir kontrol mekanizması ile deÄŸiÅŸ tokuÅŸ edilmesini saÄŸlar. Günümüzde hemen hemen her sektörde, her ölçekten iÅŸletme daha verimli çalışmak, iÅŸ süreçlerini iyileÅŸtirmek, daha etkin kararlar almak ve ÅŸirket deÄŸerini artırmak için çeÅŸitli Nesnelerin Ä°nterneti uygulamalarını kullanıyor.
Gelin biraz da bileÅŸenlerine göz atalım. Kullanım alanı ve getirdiÄŸi faydalar bölgelere göre deÄŸiÅŸmekle birlikte Nesnelerin Ä°nterneti teknolojisini oluÅŸturan dört temel bileÅŸen bulunmaktadır. Nesnelerin Ä°nterneti bileÅŸenleri kısaca ÅŸu ÅŸekilde özetlenebilir:
Nesne kompozisyonu: Nesne kompozisyonu, karar vermek için internete ve birbirine baÄŸlı cihazları temsil eden bir kavramdır. Bu nesneler, dahili sunucu ile harici ortam arasında iletiÅŸime izin veren gömülü bir sistem kullanır. Bu nesnelerin en ünlüsü, fiziksel özellikleri bir bilgisayar tarafından iÅŸlenebilmesi için elektrik sinyallerine dönüÅŸtüren sensörlerdir, denetleyici sensörden alınan verileri herhangi bir cihaza gönderir. Bulutta ve tetikleyiciler bir sistem veya mekanizmanın çalışmasını saÄŸlar, aktarılan verilere göre kontrol edilebilir.
Veri BileÅŸeni: Temel olarak Nesnelerin Ä°nterneti açısından veri bileÅŸeni, yapılandırılmış veriler ve yapılandırılmamış veriler olarak ayrılan verilerden oluÅŸan bir kavramdır. Yapılandırılmış veriler, bilgisayarlar tarafından kolayca sınıflandırılan, sorgulanan ve analiz edilen dosyalar veya veriler olarak kabul edilir. Ham veriler olarak da bilinen yapılandırılmamış veriler, veri tabanında belirtilen olaÄŸan biçimlere konmamış verilerdir. Veri taşıma ve depolama gibi süreçlerin verimliliÄŸi, baÅŸarılı veri yönetimi için kritik öneme sahiptir. Ä°nsan bileÅŸeni: Çok büyük miktarda veri tek başına pek bir anlam ifade etmez. Veriler, uygun kararların alınabilmesi ve etkili aksiyonların alınabilmesi için insanların kullanabileceÄŸi faydalı bilgilere dönüÅŸtürülmelidir. Bunun için M2M (Makineden Makineye), M2P (Makineden Ä°nsana) veya P2P (Ä°nsandan Ä°nsana) etkileÅŸimlerinden birinin gerçekleÅŸtirilmesi gerekir. Temelde yalnızca M2M baÄŸlantısı IoT teknolojisini kapsıyor gibi görünse de, M2P ve P2P etkileÅŸimleri aynı zamanda en yüksek deÄŸerli etkileÅŸimi yaratmak için IoT teknolojisini saÄŸlar.
Süreç BileÅŸenleri: Süreç BileÅŸenleri, diÄŸer IoT bileÅŸenlerinin sorunsuz çalışmasını ifade eder. Ä°nsanlar, nesneler ve veriler arasındaki etkileÅŸimi kolaylaÅŸtıran süreçler, bilginin doÄŸru kiÅŸilere, doÄŸru zamanda ve doÄŸru ÅŸekilde ulaÅŸmasını saÄŸlar.
Åžimdi de uygulama ve kullanım alanlarına bir göz atalım. IoT teknolojisi birçok iÅŸ, imalat ve endüstriyel sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde kullanılan IoT uygulamalarından bazıları ÅŸunlardır: inÅŸaat uygulamaları, lojistik uygulamaları, akıllı ÅŸehir uygulamaları, üretim uygulamaları, BT endüstrisi uygulamaları, saÄŸlık uygulamaları. Tüketiciler için günlük hayatı kolaylaÅŸtıran nesnelerin interneti uygulamalarının yanı sıra iÅŸ, imalat ve sanayi sektörlerinde büyük fayda saÄŸlayan uygulamalar yaygın olarak kullanılmaktadır. IoT uygulamaları, otomotiv, telekomünikasyon ve enerji dahil olmak üzere birden fazla dikey alanı kapsar. Tüketici segmentinde akıllı evler, akıllı termostatlar, kombi gibi baÄŸlantılı cihazlar ve bilgisayar ve akıllı telefonlar aracılığıyla kontrol edilen aydınlatma ile donatılmıştır. Giyilebilir cihazlar, kullanıcıların hayatlarını daha kolay ve daha rahat hale getirmek için kullanıcı verilerini toplayıp analiz edebilen ve diÄŸer teknolojilerle iletiÅŸim kurabilen sensörlere ve yazılımlara sahiptir. Mobil cihazlar da kamu güvenliÄŸi için kullanılmaktadır. ÖrneÄŸin, acil bir durumda ilk müdahale ekiplerinin bir yere en güvenli yoldan ulaÅŸmasına izin verebilir veya ilk müdahale ekiplerinin hayati belirtilerini izleyerek müdahale sürelerini kısaltabilir.
Son olarak da nesnelerin internetinin insanlara ve firmalara sağladığı avantajlara bakalım.
1.ÜretkenliÄŸi Arttırmakta ve Ä°ÅŸ Yükünü Azaltmaktadır
Nesnelerin Ä°nterneti teknolojisi ile rutin görevler otomatik olarak gerçekleÅŸtirilebilir. Bunun sonucu olarak insan kaynaklarının bireysel beceri gerektiren daha karmaşık görevlere ve süreçlere kaydırılmasıyla çalışanların iÅŸ yükleri ve iÅŸ akışı maliyetleri azaltılabilir.
2.Etkili Operasyon Yönetimi Bulunmaktadır
Birbirleriyle baÄŸlantı kurmanın ve iletiÅŸim kurmanın bir diÄŸer önemli yararı, envanter yönetimi, sevkiyat takibi ve bileÅŸenlerin yönetimi de dahil olmak üzere birçok operasyon alanında otomatik kontrol saÄŸlama yeteneÄŸidir. Kaynakların ve varlıkların daha iyi kullanılmasını saÄŸlamaktadır. Ä°nsan kaynaklarına ek olarak, diÄŸer enerji kaynaklarının veya mevcut ÅŸirket varlıklarının otomatik olarak programlanması ve izlenmesi yoluyla tasarruf ve daha fazla verimlilik elde etmesini saÄŸlamaktadır.
3.Bütünsel Pazarlama ve Ä°ÅŸ GeliÅŸtirme’ye Sahiptir
Nesnelerin Ä°nterneti sayesinde ÅŸirketlere iÅŸ stratejileri geliÅŸtirmede, reklam hedeflemede, fiyatlandırma politikaları belirlemede, pazarlama faaliyetlerinde ve diÄŸer büyük hacimli verilerin yönetimi konusunda kullanıcıya özel birçok avantaj sunuyor.
4.GeliÅŸtirilmiÅŸ MüÅŸteri Hizmetleri SaÄŸlamaktadır
IoT teknolojisi kullanılarak derlenen kullanıcıya özel veriler, ÅŸirketlerin müÅŸteri beklentilerini ve davranışlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olur. Nesnelerin Ä°nterneti, ürün veya hizmet takibi veya müÅŸteri hatırlatmaları gibi faaliyetleri kolaylaÅŸtırarak ÅŸirketlerin müÅŸteri memnuniyetini arttırmasını da saÄŸlayabilir.
5.Daha İyi İş Fırsatı Sunmaktadır
IoT teknolojisini kullanan ÅŸirketlerin iÅŸ süreçlerinin artan performansı ve verimliliÄŸi ile daha iyi ve daha geniÅŸ bir hizmet veya ürün yelpazesi sunabilmektedirler. Sonuç olarak, rakiplerinden daha fazla ve daha iyi iÅŸ fırsatları bulabilirler. IoT sayesinde ÅŸirketler pazar ve sektör yaklaşımlarını yeniden deÄŸerlendirebilir ve farklı stratejiler geliÅŸtirebilir. IoT, iÅŸletmelere en yüksek düzeyde müÅŸteri memnuniyeti saÄŸlamaları için çeÅŸitli fırsatlar ve yollar sunar.